ÓPUSZTASZER – Az ópusztaszeri skanzenben rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn életre kelnek a húsvéti hagyományok. Ahogyan arról egy korábbi interjúban, és egy programajánlóban is beszámoltunk már, igazán különleges programokkal készültek a park dolgozói a látogatók számára. Fotó: Szibilla, ÓNTE Látogatóközpont, „Puszták Aranya” c. kiállítás

Korhű ruhákba öltözött menyecskék, legények elevenítik meg az ünnepi szokásokat – tájékoztatta szerkesztőségünket az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. A helyszínen jártunk a vasárnapi programok keretében, hogy mi is megbizonyosodjunk a húsvéti szokások hagyományőrző fenntartásáról, melyet valóban élőben csodálhattunk meg a helyszínen.

A vasárnapi, erősen szeles, de napsütéses idő ellenére tartalmas napot tölthettünk a parkban, és fényképes beszámolóval kiegészített interjút készítettünk az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark marketingvezetőjével, Kodácz Csengelével, aki a színes húsvéti programok mellett arra hívta még fel a figyelmünket, hogy a Puszták Aranya című kiállítás utoljára hétfőn tekinthető meg az emlékparkban.

Emellett természetesen a látogatókat mélyen lenyűgöző Feszty-körkép is megtekinthető  ugyanúgy, ahogyan a park más nyitvatartási napjain is. Ottjártunkkor sok család érkezett a helyszínre, de a lazán fodrozódó  tömegben nagyon kedvesen, és türelmesen engedték egymást az érdeklődők előre a teremben, hogy mindenki megtekinthesse húsvét alkalmából a híres művészeti alkotást.

A Feszty-körkép (tulajdonképpeni címén: A magyarok bejövetele) Feszty Árpád festőművész körpanorámája a honfoglalásról. Jelenleg az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban látható. Feszty Árpád 1891-ben párizsi útja során megnézte Detaille és Neuville körképét, a Napóleoni csatát. Ezen felbuzdulva ő is hasonló elképzeléssel állt elő családtagjainak: a bibliai özönvíz történetét szerette volna vászonra vinni. Felesége megrettent a hír hallatán, hiszen ő is festő volt, tudta mekkora költségekkel jár egy ilyen beruházás. Apósa, Jókai Mór, rábeszélte vejét, hogy az özönvíz helyett fesse meg inkább a magyarok bejövetelét. Ezzel készen is állt az ötlet: a körkép témája: a honfoglalás, címe A magyarok bejövetele. Az 1970-es években határozat született a Nemzeti Történeti Emlékpark építéséről Ópusztaszeren. Megkezdődtek a restaurálási folyamatok, és a körképcsarnok építése is. Az építés 1979-ben abbamaradt, a vászon darabjait újra hengerekben raktározták el. 1991-ben egy lengyel restaurátorcsoport nyerte el a körkép helyreállítására kiírt pályázatot. Feszty alkotása 1995-től újra az eredeti szerepét tölti be, a ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark fő attrakciójaként. A Feszty-körkép zenéjét Birinyi József szerezte, Kovács László tanítványával játszotta felvételre.

A többi információról, és a hétfői programajánlóról bővebben hallgassák vagy nézzék meg a helyszínen készült interjúnkat: