Mióta foglalkoztatja a politika és hogyan került vele kapcsolatba?

Lehet, hogy kicsit túlzás, de már gyerekkorom óta foglalkoztat a politika, hiszen édesapám és édesanyám annak idején a Ceausescu rezsimet élesen kritizálták és a rendszer ellenálló emberei voltak így aztán nekünk gyerekekként is jutott ebből bőséggel, de legfőképpen az volt a feladatunk hogy hallgassunk, nehogy elmondjuk ezt valakinek. Ezt követően a kilencvenes években áttelepültünk és itt is a mindennapjaink része volt a politika. Tisztességes jobboldali polgári családban nőttünk fel, érintőlegesen ugyan de része volt életünknek a politikai kérdések megvitatása a családomban, de nem olyan szinten és olyan mélységben ahogy én most ebben a pillanatban belekerültem. Ez eddig elkerült engem, eddig nem is volt semmi szándékom, nem is vonzódtam ebbe az irányba, nem volt ez az orientációm. Egyszerűen csak jött ez a lehetőség tavaly szeptember magasságában, amikor halászléfesztiválon ültünk egy asztalhoz egy emberrel akinek bemutattak, és akkor elkezdődött egy párbeszéd melynek aztán telefonszámcsere lett a vége és ide jutottunk, hogy január elején megneveztek mint az egyes számú választókerület képviselőjelöltje a FIDESZ-KDNP színeiben. Úgyhogy most itt vagyok és belecsöppentem.

Milyen döntéseket kellett mérlegelni amikor eldöntötte, hogy vállalja ezt a tisztséget vagy nem?

Számomra egyszerű volt ez a döntés. Számomra ez egy óriási megtiszteltetés volt egyrészt, másrészt pedig egy hatalmas kihívásnak tekintettem, de természetesen mögöttem ott van a családom, gyerekeim, feleségem, szüleim és anyósom is, akik nélkül ezt a döntést azért nem hoztam meg. Én tudtam magamban hogy mit akarok de természetesen mindenkit egyesével megkérdeztem, és csak azt követően mondtam igent, hogy az egész családomat, szűk környezetemet magam mögött tudhatom, hiszen fontos nekem, hogy olyat csináljak és olyat vállaljak, – nem csak magamért hanem természetesen ennek azért kiteszem a családomat is a jövőben illetve a jelenben is – hogy tudjam azt egész biztosan, hogy ők a hátteremet biztosítják. És ez nekik is fontos és egy irányba húzzuk azt a képzeletbeli szekeret.

Ön újnak mondható a helyi politikában. Milyen új stílust tud esetleg meghonosítani?

Mivel nem ismerem a régi stílust és nem volt benne semmiféle tapasztalatom és konkrét személyes benyomásom, ezért én nem új stílusról beszélnék, hanem „Bartók Csaba stílusáról”. Bartók Csaba mint ember, mint polgár, mint egy átlagos szegedi lakó. Hoztam amit hoztam otthonról, élünk ahogy élünk a kis családommal, szokás ami szokás nálunk, de azt gondolom hogy amit én hoztam és amit én képviselek az a tisztesség, becsületesség és következetesség. Ezek az alapjegyek. Ezeket mindenféleképpen tovább szeretném és akarom – és értelemszerűen elvárás magam felé is – vinni. Mindig is csapatember voltam, csapatsportban játszottam. Jelenleg is kvázi csapatom van, úgy a vállalkozásomban, mint a kézilabdaklubban. Azt gondolom, hogy az irányító szerep a munkáim során számomra természetessé vált. Azt gondolom, hogy jók az emberi kapcsolataim, konfliktuskerülő vagyok. Szeretem megelőzni a konfliktusokat, szerettem úgy csinálni a dolgokat körülöttem hogy mindenkinek jó legyen, mindenki jól érezze magát. Szokták mondani, hogy úgy jó az üzlet hogy ha mindkét fél elégedett. Én ezt nem csak az üzletben hanem hanem az élet minden területén igyekszem követni és azt is gondolom, hogy a dolgozóink a munkavállalóink akik alattam, mögöttem, mellettem dolgoznak, talán referenciák erre. Elmondhatják azt, hogy vállalható vagyok és nem beteges, üldözési mániaban szenvedő ember vagyok, hanem igyekszem mindenkivel a megfelelő hangot megtalálni és mindent úgy csinálni, hogy mindannyiunk számára vállalható és jó legyen.

Milyen tapasztalatokat lehet esetleg a sportból a átemelni erre a munkára?

Mindig szoktam mondani, hogy valakivel rosszban lenni az legalább annyi energiát és időt emészt fel, mint valakivel jóban lenni. Én mindig arra kérem a kollégáimat hogy csináljuk úgy a dolgokat, hogy mi nagyon jól érezzük magunkat a munkánkban és onnantól kezdve a munkánk a hobbinkká válik. Ez abszolút működik a csapatban is. Sportvezetőként vagy akár edzőként vagy akár játékosként is folyamatosan arra kell törekedni, hogy harmónia legyen. A csapat minden egyes tagja megtalálja a helyét, a szerepét, a rá háruló feladatokat és természetesen nem királyságokról beszélünk, hogy egy ember a fontos és ő fogja megváltani a világot. Itt minden ember mögött, mindent teljesítmény mögött munka van, csapatok vannak, mint ahogy a méhecskéknél is a kaptárban. A dolgozók összehozzák és a királynő ül a trónon, de a méhecskék teszik a trónra a királynőt. Vannak vezetésre alkalmas emberek és vannak akik akik a dolgozó szerepet töltik be és nekik az jó, de az mondom, hogy fontos, hogy mindenki jól érezze magát a bőrében és elégedett legyen azzal amit csinál.

A politika alapvetően egy szűkebb és tágabb közösség életének a formálásáról szól. Milyen módszertannal lehet összefogni egy közösséget?

Ahhoz, hogy az emberekhez eljusson az információ, hogy ez a módszertan kézenfoghatóvá váljon, meg kell ismerem az embereket és természetesen nekik is meg kell, hogy ismerjenek engem. Ezért most a napokban az elmúlt hetekben és a következő hetekben is nagyon sokat dolgoztunk, dolgozom és aktivistáinkkal, koordinátorainkkal nagyon sokat vagyunk kint az utcán, nagyon sok helyre bekopogtatunk. Egész biztosan nem fogunk tudni eljutni mindenhova, sajnos egyrészről vannak időbeli korlátaink meg természetesen közben mindenki a saját megélhetését biztosító különböző feladatokat, munkákat végzi.

Hol lehet Önnel találkozni?

Gyakorlatilag a választókerületünkön belül bárhol. A kollégáim szerkesztik a naptáramat, én csak feladatot teljesítek. Be van írva, hogy hol és mikor legyek, kivel fogok találkozni és kivel indulunk el akár a lakótelepnek, akár a lakóövezeteknek, és megyünk, kopogtatunk. Ha képzeletben próbáljuk meghatározni az egyes választókerületét Szegednek, az a Kossuth Lajos sugárút és Algyő irányába lévő terület egészen Tápéig, Petőfi-telepig illetve Baktóig. Szeged nagyobbik része gyakorlatilag ez az 1 es választókerület, valamint Szőreg teljes egészében is ide tartozik valamint hat tiszántúli kistelepülés tartozik még a körzetembe. Ferencszállás, Klárafalva, Deszk, Újszentiván, Tiszasziget és Kübekháza.

Melyek azok a legfontosabb ügyek amiken ezeken a területeken javítani lehetne?

Tudom, hogy sok ember számára talán túlságosan túlzottan lerágott csontnak tűnhet, de ettől függetlenül – azt kell, hogy mondjam – toronymagasan vezet a biztonság kérdése és itt a migráció, az illegális bevándorlás és a kvóta a kérdés. Nagyon sok ember fél ettől és én is félek ettől. Attól függetlenül, hogy megvédjük Magyarországot, pontosan látjuk, hogy mennyi támadás éri országunkat ezáltal és, hogy milyen támadásokat kell kibírnia. Reméljük hogy kitart az erő a lendület és a felhatalmazása a kormánynak, hogy ezeket a csapásokat folyamatosan kivédje. Ez egy nagyon komoly munka és nagyon komoly fenyegetettség és nagy félelem ez a lakosság körében.

Másodikként abszolút jól látható a munkahelyek kérdése, tehát a minőségi, jól fizető munkahelyek létrehozása – illetve most jelen pillanatban annak a hiánya – ami miatt nem csak külföldre, hanem – ahogy most, a rengeteg utcán töltött időmben tapasztaltam, – vannak aki csak Mórahalomig, Vásárhelyig, Makóig, Sándorfalváig, vagy van olyan is aki Kecskemétre jár, vagy éppen Budapestre dolgozni.
Ez számomra rémisztő és és döbbenetes, hogy ez tényleg így van, hogy egy nagyvárosból – amelynek ezeket a munkavállalókat a szomszéd településekből vonzania kellene – gyakorlatilag elveszíti az embereket. Ez azt jelenti, hogy Szegeden mindenféle propaganda ellenére nincsen megfelelő és jó minőségű, jól fizető és kiszámítható, jó megélhetést biztosító munkahely, és ez nagyon szomorú. Nagyon fontos lehet számunkra a jövőben ennek a megoldása és orvoslása.

Harmadikként az utak, a járdák, a kerékpárutak kriminális állapota. Azt gondolom, hogy akik ma járunk az utakon, a kerékpározók vagy éppen a gyalogosok vagy a kocsival járók is tapasztalják. Egyrészt értékeinket rázzuk szét a különböző kátyúkban, másrészt pedig jómagam is kerékpáros közlekedő vagyok és egész egyszerűen, néha kiismerhetetlen és bonyolult és rossz minőségű, akadályokkal tarkított kerékpárutak vannak, amik egyszer csak hirtelen megszűnnek, és minden logika nélkül átmennek a túloldalra. Ha már rosszak az útjaink akkor igazából nem is nagyon lehet takarítani sem a járdákat. Ezeket mind látják az emberek. Rengeteg lomb, ami a fákról lehull és ott lebomlásnak indulva komposztálódik.

Talán a negyedik, a szemét. Az irdatlan mennyiségű lomb, ami nincs eltakarítva vagy csak nagyon ritkán szedik össze. Sok helyen megjelenik a kutyafuttatóknak a hiánya, a parkok össze vannak keveredve a kutyasétáltatókkal, nincs külön elkülönített hely erre a célra. Ha van véletlenül, akkor egy két évig a megvalósulás után jó minőségűek voltak, aztán sártengerré lettek, a kutyák fürödnek a sárban utána a lakótelepen nehéz felvinni már őket a lakásba. Felmerül a padok vagy játszóterek állapota, vagy hiánya. Mostanában megszaporodtak a felnőtt játszótereknek nevezett, úgymond kertibútorok, játékszerek vagy edzőszerek. Ezeknek az igényes és viszonylag sűrű elhelyezése is ide tartozik.

Kettős minőségében is beszélgetünk most, hiszen képviselőjelöltsége mellet a nemrégiben megújult Fidesz alapszervezetének alelnöki tisztségét is betölti. Milyen módon vesz részt ebben a munkában?

Természetesen aktívan! Nem szeretnék belemenni olyanba ami nem az én tisztem és nem az én feladatom. Egy ténykérdés azért mindenképpen van, hogy rengeteg vád érte – és valahogyan mindannyian úgy éreztük –, hogy a korábbi Fidesz tagság, illetve elnökség nem úgy működött, ahogy az emberek szerették volna. A választási eredmények nem úgy sikerültek ahogy nagyon sok ember szegedi ember vagy Szeged környéki ember ezt szerette, gondolta volna. Egy-egy kudarc után talán nem vonták le a megfelelő tanulságot, következtetéseket, és nem változtattak azokon a hibákon amiken lehetett volna és ezáltal a következő választáson eredményesebben szerepelhettek volna. Sajnos hosszan érett ez a dolog, de szerencsére elérkezett a változásnak az ideje. Ahhoz hogy áttörés legyen, hogy a velünk együtt gondolkodó embereknek – akiknek az értékrendje a mi értékrendünkkel találkozik – az igényeit ki tudjuk elégíteni, elengedhetetlen volt a változás. Természetesen nekünk az a dolgunk és felelősségünk, hogy ami eddig nem, vagy kevésbé működött; a jövőben jól működjön, és a velünk szimpatizálók tömege végre sikereket érjen el Szegeden. Azt a fajta áttörést ami az országban tapasztalható volt már 4–8 évvel ezelőtt, azt a hangulatot, azt a lehetőséget számunkra is és a hasonlóan gondolkodók számára is elhozza Szegeden

Szegeden tagrevízió történt, amely egy működtethető létszámra csökkentette a Fidesz tagságát, így rögtön határozatképessé is vált a közgyűlés. Nekünk az a dolgunk és az a célunk, hogy jól működjünk, és az igényeket – amiket felénk, vagy általunk tudnak támasztani az emberek – kielégítsük. Ezt valamiféle szolgáltatásnak gondolom. Nekünk az a dolgunk, hogy ezt az igényt, ezt a vágyat megfelelő módon kezeljük. Egyénileg minden kérést és kívánságot nem lehet sosem kielégíteni, és sosem lehet mindenki boldog egy-egy döntés után, de arra mindenféleképpen törekednünk kell hogy a többség megértsen bennünket illetve megbízzon bennünk, hogy lehetőségük legyen új, és adott esetben sikeresebb dolgok véghezviteléhez.

Az FM 103,5 Mhz-en elhangzott teljes adást a lejátszóra kattintva meghallgathatja: