KECSKEMÉT –  Február 17-én a kecskeméti Hírös Agórában rendezték meg az Öröm a Zene tehetségkutató soron következő állomását, ahol tizenegy zenekar mutatta be tudását a szakmai zsűri előtt. A tét az volt, hogy ki jut tovább a későbbiekben a Budapest Music Expón zajló döntőbe, mely komoly zenekari támogatási lehetőséget biztosít a leendő nyertes számára. Címlap fotó: Szabó Attila

Azonban az öröm a Zene Tehetségkutató nem csak a komoly zenekari támogatás, és a fő döntő nyújtotta lehetőségekben merül ki, hiszen már az előválogatón komoly szakmai zsűritől kaphattak tanácsot a fiatalok, illetve a második és harmadik helyet elért formációk is komoly fellépési lehetőséget kaptak, illetve egy mindenki számára sokat jelentő oklevelet a szereplésükről.

A február 17-én délelőtt induló tehetségkutatón délután ötig bezárólag 11 zenekarnak nyílt lehetősége arra, hogy megmutathassák mit is tudnak, hol is tartanak jelenleg.

Négy budapesti (CsórányDzsó, StarBugs, Rekamié, GáBorozó), három szegedi (Virtual Revolution, Colmena, Maeste), két kecskeméti (Sehonnani, Bálvány utca), egy gyöngyösi (Lépjünk a Holdra) és egy eleki (After Dark) lépett fel Kecskeméten. A megmérettetés helyszíne az erre a célra profi körülményeket biztosító Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ volt. A fellépők lehetőséget kaptak arra, hogy egy technikai átállás, soundcheket szolgáló rövid felkészülési idő után pár, általában 4-5 saját dalt adjanak elő, majd szakmai zsűrizést követően pár szóban meséljenek magukról.

Így tett a rendezvényen fellépő, egyetlen helyezést elérő szegedi zenekar, a Virtual Revolution is, akik öt saját dalt adtak elő. A zenekar érces hangú énekes-basszusgitárosa, Mérges Zoltán, szólógitárosa, Csenkey-Sinkó István, dobosa Kis Tibor, és nem utolsó sorban Kiss László a ritmusgitárnál igyekezett az öt dalban megmutatni a formációban rejlő lehetőségeket a szakmai zsűrinek, melynek tagjai ez alkalommal Andrásik Remó (magyar zenész, gitáros, szervező, gitártanár, zenei újságíró, és a Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára), Podlovics Péter (többek között a Quimby, Európa Kiadó, Ripoff Raskolnikov, illetve a Braindogs formáció menedzsere) és Kiss József (a Nova Prospect gitárosa) volt.

A Virtual Revolution mivel egy sokáig alakuló, teljesen új felállású banda, így lényegében a friss, 2017-es EP-jük, az Éjjelem a nappalom ősbemutatója, avagy debütáló koncertje is volt egyben ez a fellépés.

A tehetségkutató folyamán több fellépőről, így a szegedi zenekarról is készített élő bejelentkezéses videót a Hírős Agóra:

A zenekar a második helyezéssel nem csak oklevélhez jutott, hanem egy nyári kecskeméti, nagyszínpados fellépéshez is, melynek mindannyian nagyon örültek. A cél természetesen minél többet élőben zenélni, ahogyan azt a tehetségkutató zsűrijében Andrásik Remo is hangsúlyozta. Hiszen a versengés alapvetően szerinte sem célja a zenélésnek, az Öröm a Zene kezdeményezésében indult tehetségkutató pedig leginkább arról szól, hogy lehetőséget biztosítson a feltörekvő formációk számára, hogy folytatni tudják zenei törekvéseiket. A helyezések kiosztása mellett (melybe egyébként a közönségnek is volt beleszólása) a zsűri végig törekedett előremutató, hasznos tanácsokat adni az összes fellépőnek.

Fotók: Szibilla

Fotók: Szabó Attila

A Virtual Revolution oklevele:

A zenekar hivatalos Facebook oldalán köszönte meg a tehetségkutató és a közreműködők által kínált lehetőséget:

Kik is a Virtual Revolution?

A formáció 2018-ban jött létre jelenlegi felállásával. Mottójuk: “Kezdetben volt a dallam. Legyen gitár, mi megszólaltatja a dallamot. Legyen dob. Legyen szöveg, ami tartalommal és értelemmel tölti meg. Legyen zene!”

A tagokról:

Csenkey-Sinkó Istvánszólógitáros “1973-ban születtem. A zenével először a kötelező általános iskolás zongora és szolfézs órákon találkoztam. És utáltam. Középsulira végre abbahagytam. Otthon a Boney-M és a barokk zene szólt. Egyik sem hozott lázba. 19 évesen elkezdtem önként gitárt tanulni. Ellentétben a korábbi kötelezővel ezt imádtam, és napi 4-5 órát gyakoroltam. 3 hónap múlva már felléptem egy templomi passiojátékban. Zenekarok, nagy tervek. Sok-sok koncert, zeneírás, stúdiózás. Teltek múltak az évek, 2 évtized. Hasonkorú társaim többsége már rég szögre akasztotta a hangszerét, és csak néha, otthon veszi elő, de én valahogy mindig valamilyen zenekarban találom magam. Egy újabb próbaterem, új zenészek, új remények. BB Kinget idézném: “I had a guitar hanging just about waist high / And I’m gonna play this thing until the day I die”

Mérges Zoltán – basszusgitáros/énekes. “1989.04.30-án született. 2006-ban gitárosként alapította első zenekarát a Félixet melyben feldolgozások mellett néhány saját dal is íródott. 2007 végén az akkor alapított I-6 Rock Bandben is elkezdett zenélni, melyben főleg feldolgozások hangzottak el. A Félix zenekar nagyjából 1,5 év és néhány koncert után feloszlott és Zoltán innentől az I-6 Rock Bandben zenélt. A zenekar néhány év után nevet változtatott, és Smokie Joe néven folytatta a pályafutását egészen 2016 szeptemberéig, mikor is bejelentették a zenekar feloszlását. Zoltán ebben az évben eközben már énekesként megkezdte pályafutását a szegedi Five More Minutes tagjaként, valamint gitárosként a Virtual Revolution zenekarban is, melynek alapításában is szerepet játszott. 2017-ben sajnálatos eseteket követően Zoltán az énekszekciót is átvette, majd később a basszusgitár szerep is az ő szerepköre lett. Jelenleg a FMM énekese és a VR basszusgitáros énekese.”

Kis Tibordobos (született 93.08.23), 99’-ben, azaz 6 évesen kezdte a zenei pályafutását, kezdetben zongorával, a Makói Magán-zeneiskolában, Erdős Judit tanárnővel, később pedig 2006-ban váltott hangszert, és dobolni kezdett, Kormos Zoltán tanítása alatt. 2012-ben fejezte be a zeneiskolát. 2015 őszétől, Angliában folytatta zenei pályafutását, Mike Zsolt tanárával, aki Takáts Tamás egykori dobosa volt. 2017-től párja Szibilla, illetve 2018-tól a Virtual Revolution zenekar dobosa lett. Pályafutása során, több magyar, és külföldi zenekarral dolgozott együtt. Jelenlegi aktív zenekara, a Virtual Revolution.

Kiss László – ritmusgitáros

 

Forrás

Zeneszoveg.hu