Az előző műsorunkban, egy távolabbi nézőpontból tekintettünk otthonunkra, amelyben szó volt európai és azon túli témákról is. 

Most ismét visszatértünk Csongrád megyébe és folytattuk a települések helyzetének értékelését.
Mórahalom, Ásotthalom, Öttömös és Zákányszék helyzetéről, fejlődéséről és lakosainak mindennapjairól beszélgettünk stúdiónk visszatérő vendégével, B. Nagy László (Fidesz-KDNP) képviselő Úrral.

Az adás tartalmából:

A Térségi kitekintő elöző részében röviden a külhoni, de Magyarországot is érintő változásokkal kapcsolatban szólaltatta meg B. Nagy Lászlót. Nyilvánosságra hozták az ENSZ migrációs egyezményének a tervezetét, amelyben a migráció hatékony kezelését helyezik kilátásba. B. Nagy László kifejtette álláspontját a témával kapcsolatban. Az ENSZ titkár közleményével összhangban van a vaskos egyezménytervezet.

A külföldi hírt követően Mórahalom került a középpontba, mely települést a határon átnyúló együttműködéseivel kapcsolatban emlegették a legtöbbet az utóbbi időben a sajtóban. A beszélgetésben mégis inkább a település 19 sikeres, nyertes pályázatával kapcsolatban került hosszabban említésre, melyek által majdnem 4 milliárd forintos fejlesztéshez jutott a település az önkormányzat felügyeletével. Mórahalmon ennek ellenére nem adnak lejjebb ebből a lendületből, és B. Nagy László hozzátette azt is az adásban idézett helyi lakossal készített kérdés kapcsán, hogy a település helyi szórakozást érintő infrastruktúrája is bizonyosan fejlődésnek fog indulni.

A közelmúltban megtörtént egy új út átadása, mely Mórahalmot és Ásotthalmot köti össze, azonban időközben érkeztek olyan hírek melyek szerint egy új gyorsforgalmi út is épülhet, amely végre méltó dinamikussággal, horizontálisan kötheti össze a déli településeket. B. Nagy László a szegedi 55-ös főút Szegedet Bajával összekötő szakasz felújításának befejezett munkálataival kapcsolatban megjegyezte, hogy az utolsó szakasz, melyet befejeztek, éppen Ásotthalom környékén készült, mely nagyban segítheti ezt a területet a fejlődésben. Hozzátette, hogy egy kelet-nyugati összekötő autópálya jövőbeli megvalósítása még távoli elképzelés, de remélhetőleg a közeljövőben ez is megvalósul. Illetve Ásotthalom közelében megnyílt a szerb-magyar határátkelőhely, mely szintén hozzájárul ehhez a fejlődéshez. A helyi önkormányzat nagy erőkkel koncentrál a helyi kerékpárutak mellett a turisztikai egyéb fejlesztésekre is. A képviselő hangsúlyozta, hogy a terület elhelyezkedése szempontjából a mezőgazdasági jelleget fontos megőriznie Ásotthalomnak.

Öttömös, megyénk határán elhelyezkedő településként a fiatal generáció számára nem igazán vonzó, nehezen tudja megtartani az újabb generációt magának, hiszen a megélhetést ott még keményebb munkával jár, hangsúlyozta a megye fejlesztési biztosa. Öttömösön a spárgatermesztés sok helyi családnak ad megélhetési lehetőséget, és erre a helyiek is rájöttek. A gyakorlatilag 730 fős településen a lakosok többsége a spárgatermesztésben részt vesz, és ezzel kapcsolatban a műsorban egy helyi, spárgatermesztéssel foglalkozó lakos is megszólalt, és vázlatosan felvilágosította a hallgatókat az ottani helyzetről. Riportalanyunk szerint az összefogás lenne a megoldás a piaci versenyben való előretörésre, és a kiútra, hogy a helyi termékek védettek legyenek, és a helyi lakosok, akik megtermelik ezeket biztos megélhetést tudjanak magukénak tevékenységükkel.

Zákányszék a régi altanyai világból kialakult település. Zákányszék fejlődése is hasonló a többi környékbeli településhez, hangsúlyozta B. Nagy László. Kihangsúlyozta a település ivóvíz-minőségi programban való részvételét, és egyéb infrastrukturális fejlesztéseit is. Zákányszék gyakorta belvízzel, avagy aszállyal sújtott terület tud lenni, így kiemelt szerepet kaptak az e területeket érintő fejlesztések.

Meddig tart most ez a parlamenti ülésszak, amely a választások miatt rövidebb? Hogy áll a kút-ügy? Sikerül-e ebből a választások előtt még eredményeket elérni? – kollégánk kérdéseit követően B. Nagy László hangsúlyozta, hogy a várakozások és a realitás tükrében 1-2 hét rövid parlamenti ülésszakra számíthatunk, és ezt a választások fogják majd megszakítani az április 8-i szavazással. Május közepe és vége lehet az a reális ülésszak, mely már új összetételű lesz. A B. Nagy László és 16 társa által beterjesztett törvénytervezet, melyet az ún. kút-ügyként emleget a sajtó, már ott van az országgyűlés előtt, és ezt a február 19-ei parlamenti üléshéten tűzheti napirendre, vagy pedig a választások utáni alakuló ülés után.

A 103,5 Mhz-en elhangzott beszélgetést az alábbi lejátszóra kattintva meghallgathatja: