A Csongrád Megyei Kormányhivatal szegedi épületében a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségének tájékoztató fórumán rengeteg érdekes információ hangzott el a Nyugdíjas Szövetkezetekkel kapcsolatban. Fotó: nyusz.hu

2017. július 1-je óta lehetőség van arra, hogy közérdekű nyugdíjas szövetkezet jegyeztessenek be az ebben illetékesek. 2017 augusztusától–decemberig majdnem száz nyugdíjas szövetkezet alakult mintegy húszezer taggal, idén január óta pedig ismét nagy a lendülettel folytatták tevékenységüket a Nyugdíjas Szövetkezetek. A friss szövetkezetek érdekeit Magyarországon a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége képviseli, és ennek apropóján jött létre a szegedi fórum is, mely egy sorozat része. A mai esemény sorjában már a hatodik hazai, hasonló jellegű fórum.

 

A helyszínen készült riportunk Dr. Bak Klárával:

 

Az eseményen felszólaltak:

  • Kakas Béla – a Csongrád megyei Közgyűlés elnöke;
  • Turi Dénes – a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségének elnöke;
  • Dávid Ferenc – a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára;
  • Dr. habil. Réti Mária PhD – a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. szakértője;
  • Dr. Bak Klára – a  Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. szakértője;
  • Nagy Gábor – a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségének alapító tagja

A fórumot a Csongrád megyei Közgyűlés elnöke, Kakas Béla nyitotta meg, aki beszéde elején említést tett egy Norvégiában tartott önkormányzati konferenciáról is, ahol nyugdíjas korú munkavállalókkal volt szerencséje találkozni, így ennek kapcsán felhívta az érdeklődök figyelmét arra, hogy a bennünk rejtőző tudásbázissal idős korban is tudni kell élni, akár ha már nyugdíjas korba is kerültünk. Kiemelte hogy a Nyugdíjas Szövetkezetek létrejöttével egy igazán jó kezdeményezés, melyben rengeteg lehetőség rejlik.

Ezt követően a fórumon Turi Dénes, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke szólalt fel, aki a közösség fontos teremtő erejéről beszélt, mely véleménye szerint a hétköznapokban is jelentős szereppel bír. A közösségi életben való részvétel által olyan eredmények születhetnek, melyek egyedül nehezebben érhetők el. A Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége ugyanígy a közösség érdekeit kívánja szolgálni.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy ma Magyarországon ugyebár körülbelül 4,4 millió foglalkoztatott, dolgozó ember van, és ha a Nyugdíjas Szövetkezetek nem is jelentenek mindenki számára megoldást, de a kedvezőtlen tendenciákat javíthatja ez az új konstrukció. Kiemelte, hogy a Nyugdíjas Szövetkezetek által nyújtott lehetőségek nem korlátozzák majd a nyugdíjasokat az egyébként őket illető nyugdíj megszerzésében, és hangsúlyozta, hogy ez a program nem oldja fel a nyugdíjrendszer jellemvonásait.

Hozzátette, hogy a Nyugdíjas Szövetkezetek foglalkoztatási lehetőséget nyújt minden fizikailag és mentálisan is jó állapotban lévő nyugdíjas számára. Beszélt arról is, hogy ma Magyarországon az üzleti szférából 200.000 munkavállaló hiányzik. Ez önmagában már rendkívül magas szám de hazánkban évről-évre szűkül az aktív munkavállaló emberek száma, vagyis a 15-65 éves korosztály 40 ezer emberrel csökken, ami azt jelenti, hogy ennyivel kevesebb potenciális munkavállaló van Magyarországon.

Ezt főleg a kivándorlással indokolta, hiszen sok adatot lelhetünk fel arról a tendenciáról, hogy közel félmillió magyar kivándorolt külföldre munkát vállalni. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy napjainkban Magyarországon körülbelül 90.000 ember születik, de 15-20%-a már nem az országban jön a világra. Összehasonlításképpen szó került arról is, hogy az 1950-es években évente körülbelül 220.000 gyermek született.
A szakképzések ellentmondásai és a hibás foglalkoztatási lépések, úgy mint a „közfoglalkoztatás végig nem gondolt bevezetései ” mind csak feszítő elemként terhelik a magyar munkaerőpiacot.

Magyarországon a 65 év feletti aktív munkavállalók száma 2,4%, Európában ez az átlag 5,6 %, emellett Romániában 8%, míg a Kakas Béla által példaként említett Norvégiában 10,8 % ez a szám, vagyis ott sokkal magasabb a nyugdíjas korú foglalkoztatottak száma.

 

További információ:

nyusz.hu

www.facebook.com/nyusz.hu