Szabó István 1979-ben készült Bizalom című filmjének digitalizált és felújított változatának vetítésével veszi kezdetét szerdán a 4. Magyar Filmhét a budapesti Corvin moziban. Az Oscar- és Kossuth-díjjal, valamint a nemzet művésze címmel is elismert alkotót a Bizalom operatőre, Koltai Lajos fogja köszönteni – tudtuk meg az MTI értesüléseiből.

A filmhéten idén 150 alkotást láthat a közönség, köztük olyan dokumentumfilmeket, tévéfilmeket, kisjátékfilmet és animációkat is, amelyeket korábban csak a televízió sugárzott. A vetítésekre a közönség kedvezményes áron válthat jegyet.
Az idei versenyprogramban öt kategóriában összesen 131 alkotás, 18 tavaly bemutatott nagyjátékfilm, 59 dokumentumfilm, 4 tévéfilm, 21 kisjátékfilm, és 29 animáció szerepel.

“A Médiatanács a Mecenatúra program 2011-es elindítása óta 10 milliárd forint támogatással 1050 filmalkotás gyártásához járult hozzá. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt években a Mecenatúra program keretében készült filmek több mint ezerszer szerepeltek magyar és nemzetközi fesztiválokon, ahonnan 271 rangos díjat, elismerést hoztak el, köztük Deák Kristóf tavaly, a legjobb rövidfilmnek járó Oscar-díjat. Idén az első jelentős sikert Tuza-Ritter Bernadett könyvelheti el, akinek filmje, – első magyar filmként – bejutott a Sundance filmfesztivál versenyprogramjába, a világsiker küszöbére érkezve.” MF

A Magyar Filmdíjak jelöltjeit vasárnap jelentik be a mustra Facebook oldalán. Az ünnepélyes átadógálát idén nem közvetlenül a filmhét után, hanem később, március 11-én rendezik meg. A Magyar Filmdíjakra nevezett munkák közül a filmakadémia tagjaitól legtöbb szavazatot kapott alkotások és alkotók összesen 23 kategóriában versenyeznek majd.

Az eseményt a Magyar Filmakadémia Egyesület szervezi, a Magyar Nemzeti Filmalap és az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa támogatásával.

További információ

www.facebook.com/magyarfilmhet