A Jeszenszky Endre emlékére  rendezett pénzdíjas III. Koreográfus Verseny  2018. február 24. lesz Budapesten, az Erzsébetligeti Színházban – tudhattuk meg a Tancpedagogusok.hu oldalról. A nevezési határidő február 9. éjfél.

 

A Táncpedagógusok Országos Szövetsége 2018. február 24-én harmadik alkalommal rendezi meg a Koreográfus Versenyt Jeszenszky Endre emlékére, amelynek keretében lehetőség nyílik arra, hogy a táncpedagógusok munkájuk/koreográfiájuk által mérettessenek meg a versenyre!) A versenyen egy kötelezően és egy szabadon választott zenére kell két, 5-10 perc közötti hosszúságú koreográfiát készíteni bármilyen műfajban.

Két zene közül kell egyet kötelezően választani (Immortal és az Adiemus – Cantus – Song Of The Spirit, melyek elérhetőek a versenykiírás honlapján). A zenét pedig tetszőlegesen meg lehet vágni. A további részletekről (nevezési díj,  színpad méretei) bővebben a Táncpedagógusok Országos Szövetségének honlapján olvashatnak az érdeklődök. A fesztiválról fotó és videófelvétel készül, amelyeket promóciós célokra felhasználhatnak a szervezők.

Jeszenszky Endre (Somogyvár, 1925. február 11. – 2008. május 14.) a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével kitüntetett táncos, koreográfus, balettmester, a dzsessztánc magyarországi műfaj-alapítója.

1951-1955 között a Vígszínházban lett balettmester, koreográfus, és szólótáncos. Közben a megalakult Állami Balettintézetben Nádasi Ferenc mester mellett asszisztált. 1955-ben megnősült, felesége Déry Gabriella opera-énekesnő. 1955-ben 3 színházi kolléganőjével balettiskolát nyitott, mely egyre nagyobb hírnévre tett szert. Ekkor megérezve az idők szavát, a klasszikus balett mellett nyitott a modern műfajok tanítása felé: dzsessztáncot is tanított, majd jégtáncosok és tornászok edzője volt. A 60-as évek elején a Magyar Jégrevű művészeti vezetője, majd az évtized végén a Moulin Rouge koreográfusa volt.

Magániskolája révén a hazai újjászülető modern táncélet egyik ösztönzője volt. 1974-1985 között az Állami Artistaképző Intézet tanára, majd 1989-től az újból meginduló modern táncpedagógus-képző tanfolyamok vezető tanára. Az 1970-es évek végén, az 1980-as évek elején a megalakuló Rock Színház tánckarát is ő hozta létre. A 80-as évek elejétől oktatta saját dzsessztánc-rendszerét. 1982-ben alakult meg hivatásos társulata, a Jeszenszky Táncegyüttes, amely 1988-ig működött profi együttesként. 1992-ben létrehozta a Jeszenszky Alapítványt a korszerű táncoktatásért. 1997-ben a képzés központját áthelyezte Budapestről Vácra, amely azóta Jeszenszky Art Center néven működik, és magában foglalja a Jeszenszky Produkciót, amely műsorok gyártásával és azok menedzselésével foglalkozik. Pest Megye Közgyűlése 2005-ben a Jeszenszky Táncművészeti Központnak ítélte oda a „Pest Megye Művészetéért” díjat. Haláláig, több mint négy évtizedig Budán, az Orbán-hegyen élt. Sírja a Farkasréti temetőben található.

Jeszenszky Endre a tánc nagymestere, akinek emlékére a Táncpedagógusok Országos Szövetsége minden évben megrendezi a Koreográfus versenyt. A táncosoknak két táncot kell előadniuk, egy kötelezőt és egy választottat, amelyek maximum 5-10 percesek lehetnek. Minden évben komoly zsűri áll össze a táncok értékelésére. Kőkemény kritikával értékelik a versenyszámokat, ahol figyelik a produkció ötletességét és azt, hogy a táncosok mennyire képesek összhangban mozogni a zenével. A modern tánc bevezetése Jeszenszky Endre nevéhez fűződik, nem véletlen, hogy neki állít emléket ez a verseny.

 

További érdekesség, hogy a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával ehhez a fesztiválhoz kapcsolódóan szakmai továbbképzést tartunk ELSŐSORBAN TAGJAINK SZÁMÁRA Raza Hammadi francia koreográfus, együttesvezetővel a Budapest Táncszínház – DEPO próbatermében.

 

Raza Hammadi tanulmányait a világhírű jazz-tánc stílusalapító és tanár Matt Mattoxnál kezdte, majd 7 évig asszisztenseként dolgozott. Óraadó tanár volt a Maurice Béjart által alapított Mudra tánciskolában. A Balett Jazz Art, Párizsban működő táncegyüttes megalapítója és igazgatója. Nemzetközi hírű koreográfus és pedagógus. Jelenleg az együttes mellett saját iskolát vezet Párizsban, amelyet Robert North-szal közösen nyitott.

A fesztivál és a workshop nem csak a versenyzésről szól: fontos az állandó szakmai kontroll megteremtése szempontjából is, de legalább olyan fontos az ország különböző pontjaiból érkező táncosok, táncpedagógusok, alkotók, előadók tapasztalatcseréje, szakmai előmenetelének segítése szempontjából is.

A továbbképzés időpontja: február 22-23 (csütörtök, péntek) 18.30-20.00-ig, Díja: 2500 Ft/90′

Helyszín: Budapest Táncszínház – DEPO (IX. Bp., Koppány u. 15.)

A workshopra előzetesen e-mailben lehet regisztrálni: tancpedagogusok@gmail.com

 

Forrás

http://tancpedagogusok.hu/events/iii-koreografus-verseny-jeszenszky-endre-emlekere