Miért szállt az Ultonia nevű kivándorlóhajóra a 16 éves Rabatin Ilona, 30 dollárral a bugyellárisában és egy buszjeggyel, ami Kelet-Toledóba szólt? Milyen sors jutott neki és nőtársainak az Újvilágban? Miként őrzik magyarságukat az óceán túlpartján, a diaszpórában? Hogyan kutatta föl magyar gyökereit és miért érzi itthon magát a 82 évesen Magyarországra látogató Carol LaBounty?

A kérdésekre az amerikai Ohio államban megismert asszonyok történeteivel válaszol Újszászi Ilona, a szegedi egyetem sajtószóvivője, újságíró, Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? – Vallomások ott-hon az itthonról című könyve fotókkal illusztrált bemutatóján.

A program február 7-én, szerdán 16.30 órakor kezdődik a Somogyi-könyvtár Csillag téri fiókkönyvtárában (Kereszttöltés u. 29.).

„A szegedi újságíró könyve tíz, portréba zárt családtörténetet tartalmaz, bemutatja azokat a Toledóban szerveződött amerikai magyar közösségeket, melyeket az „ott-honosság” érzése, illetve az amerikai magyarságtudat erősítésének vágya hívott életre” – írja a szerzővel készített interjú bevezetőjében a szegedilap.hu.

Fejezetcímek a riportkönyvből: Az Óperencián túlra, Hagyományok hullámain, Alma és fája, Egyetemi kapcsok.
Az élettörténetek hátterében kirajzolódnak a 20. századi amerikai magyar emigrációs hullámok (századelő, 1945, 1956) társadalmi viszonyai, valamint a jelenkori kivándorlás hátterében álló folyamatok is.

A könyv megtekinthető itt.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/2023562084586527/