A gyász sokféle lehet, nem pusztán egy szerettünk, barátunk, ismerősünk elvesztése, hanem gyakorlatilag bármi, aminek elvesztése végeleges. Legyen szó élőlényről, állapotról, státuszról, érzésről. Erről beszélt Dr. Sarungi Emőke pszichiáter Mindset Pszicho-Kávéház teltházas,  január 24-i eseményén. A téma valóban mindenkit érint. Ahogy mondani szokás, korra, nemre, vagy nemzetiségre való tekintet nélkül áteshetünk gyász-időszakon életünk során.

Az Mindset Pszicho-Kávéház eseménye után kollégánk, Boros Tamás többek között erről is beszélgetett Dr. Sarungi Emőkével:

A mai előadás az többek között életünk veszteségeiről szól és arról a fontos momentumról, hogy nem csak a halál eseti gyász okozhat gyászfolyamatot, hanem válás, szakítás, költözés és az életünk nagyon sokféle visszavonhatatlan megváltozása is teljesen hasonló gyászfolyamatot indít el. Arról is szólt, hogy ez lehetséges. A veszteség feldolgozása a fájdalom és a zavarodott érzések elengedését jelenti.

Ahogy észrevettem, ez a tudás, amit egy előadás formájában itt átadott kevésbé alapul kutatásokon. Sokkal inkább empirikus, illetve egy módszeren.

Gyakorlatilag egy tapasztalaton alapult, amelyet valaki át élt Amerikában. Ennek a tapasztalatnak az élménye azt eredményezte, hogy másoknak is megtanította ezt a módszert. Úgy hívjuk szakmailag az ilyen embereket, hogy szakmai segítők. Tehát ha mondjuk valaki kigyógyul egy betegségből vagy függőségből és ezt követően segít másokat kigyógyulni.

Rengetegen voltak itt a mai este. Ezt egyébként a hétköznapokban is lehet észlelni? Tehát az emberek mindennapjaihoz ez hozzátartozik és nagy az érdeklődés bármilyen fórumon?

Sokszor érezzük magunkat kiszolgáltatottnak, amikor veszteség ér bennünket. Különösen a haláleseti gyászban, mert az abszolút befolyásolhatatlan és mégis egy univerzális jelensége az életünknek. A többi gyászban is van egy kiszolgáltatottsági élmény, amivel sokszor magunkra maradunk és nem is beszélünk róla. Azt gondolom, hogy a nagy érdeklődés hátterében az egyik mozzanat az az volt, hogy ha nem is merek beszélni, akkor legalább meghallgatom azt, hogy mások mit gondolnak. Egyébként a nyílt napjainkra a központban egyre többet szoktak jönni és együtt beszélgetünk a veszteségekről és a módszerről.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: