Talán sokaknak nem meglepő a jó hír, hogy a Testről és lélekről című filmet Oscar díjra jelölték a Legjobb idegen nyelvű film kategóriájában.

Miután 2017-ben megkapta a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, vagyis az Arany Medvét, nem igazán volt kérdés a szakmabeliek, a mozirajongók és érdeklődök számára, hogy később a magyar Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága a Testről és Lélekről című mozifilmet fogja 2017-es Oscar-díjra jelölni a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Idén egyébként kerek évfordulós az Oscar-gála, egész pontosan kilencvenedik alkalommal osztják ki a filmes szakma világklasszisainak a nívós elismerést. Az angolul Academy Award néven futó gálát a mai napig az Egyesült Államok legrangosabb filmművészeti díjának tartják, és rendszerint milliók követik figyelemmel az élőben a világ minden táján az élőben is sugárzott díjátadót. Az elismeréseket a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia, vagyis az AMPAS ítéli oda 1929 óta.

Pár órája sajtótájékoztató keretében is megszólaltak a magyar filmet képviselő érintettek (erről a film hivatalos Facebook oldalán is láthatóak videofelvételek), és megannyi újság és híroldal is beállt már a gratulációt kifejezők közé.

A Civil Hang Stúdió ezúton kíván sok sikert a film készítőinek! Már a jelölés is hatalmas elismerés, és sokat jelent, és amellett pedig drukkolunk, és reméljük, hogy az Oscart a Testről és Lélekről hozhatja majd haza az idei díjkiosztó gálán.

 

Az internet ‘erejének’ köszönhetően pedig mindannyian láthatjuk a pillanatot, mikor a film rendezője, Enyedi Ildikó, és munkatársai, avagy stábja, és szerettei körében először értesül az örömhírről:

 


A téma iránt érdeklődőknek, akik szeretnének tájékozottak lenni a filmmel kapcsolatos hírekről, és eseményekről, azoknak figyelmébe ajánljuk a film hivatalos oldalát.

 

A korábbi magyar, illetve magyar származású Oscar-díjasok

 • William S. Darling magyar származású látványtervező három alkalommal nyert díjat: 1933-ban a Kavalkád, 1943-ban a Bernadette dala és 1946-ban az Anna és a sziámi király című filmekért.
 • Geza Herczeg 1937-ben az Émile Zola élete című film forgatókönyvírójaként kapta az elismerést.
 • Kertész Mihály a 1942-ben bemutatott Casablanca rendezéséért kapott díjat.
 • Paul Lukast az Őrség a Rajnán c. film főszerepéért jutalmazták.
 • George Pal 1944-ben, Adolph Zukor 1949-ben kapott életműdíjat.
 • Rózsa Miklós zeneszerzőként három alkalommal érdemelte ki a szobrocskát (Ben-Hur, Elbűvölve és A Double Life zenéje miatt).
 • Trauner Sándor a Legénylakás, míg Joseph Kish A bolondok hajója látványtervezőjeként kapott díjat.
 • Steven Spielberg a Harmadik típusú találkozások című filmjének fényképezéséért Zsigmond Vilmos nyert díjat 1978-ban.
 • A legjobb animációs rövidfilm kategóriájában 1981-ben A Légy c. rövidfilm – melyet Rofusz Ferenc rendezett – nyert díjat. A Légy volt az első magyar film, mely Oscar-díjat kapott.
 • Szabó István Mephisto c. filmje 1982-ben a legjobb külföldi film kategóriájában nyert díjat.
 • Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt c. filmje 1991-ben a legjobb külföldi filmnek járó diák-Oscar díjat (Student Academy Award) nyerte.
 • Nemes Jeles László Saul fia c. filmje 2016-ban elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat.
 • Deák Kristóf és Udvardy Anna Mindenki című filmje 2017-ben elnyerte a Oscar-díj a legjobb élő szereplős kisfilmnek járó díjat.