Rockzenei „ezen a napon” – Január 13.

 

Ebben a rovatban a Civil Hang Stúdió munkatársa, Szibilla a teljesség igénye nélkül pár érdekes, avagy legendás dátumot válogat a rockzene történelméből.

 

1962 Chubby Checker No.1 lett az amerikai kislemezlistákon a The Twist című dalával. A dal először 1960-ban lett első helyezett a slágerlistákon. Ez az egyetlen dal az amerikai listák történetében, ami kétszer is No.1 helyezést ért el.

Chubby Checker ( eredeti nevén: Ernest Evans) 1941. október 3-án született Spring Gully-ben (South Carolina).

A The Twist mellett 1960-ban vitte sikerre a The Hucklebuck című dalát. A következő évben már sűrűn lehetett lemezeivel találkozni a listán: Pony Time, Let’s Twist Again, The Fly, 1962-ben a Slow Twisting és a Limbo Rock, 1963-ban a Twenty Miles, a Loddy Loo és a Hooka, Tooka, 1964-ben a kitűnő, talán „legrockandrollosabb” Hey Bobba Needle emelkedett ki a termésből. Nemcsak a pop, hanem a rhythm and blues listán is feltűntek dalai.
Chubby Checker igyekezett népszerűsíteni a twist „vadhajtásait”, a limbót, a hully-gullyt, a madisont is, de ezek csak rövid időre keltettek érdeklődést.
A hatvanas évek második felétől alaposan háttérbe szorult, a beathullám teljesen kisperte dalait a listákról a többi twist-előadóval együtt. Csak a nyolcvanas évek végén tűnt fel ismét a The Twist korszerűsített változatával – a The Fat Boys együttessel rap változatban adta elő. Attól kezdve időről időre feltűnt a nosztalgiarendezvényeken. A kilencvenes években Mr. Twist színházi szerepeket is kapott, de nem sikerült régi sikereit divatba hoznia. A rock and roll magyar hívei is láthatták őt a Régi idők rockzenéje című, a rock and roll sztárok sokaságát felvonultató koncertfilmben.

Chubby Checker a mai napig koncertezik.

Forrás

Kép: www.facebook.com/OfficialChubbyChecker

Információk: www.thisdayinmusic.com, literatura.hu oldal, és a hu.wikipedia.org szócikke