Rockzenei „ezen a napon” – Január 12.

 

Ebben a rovatban a Civil Hang Stúdió munkatársa, Szibilla a teljesség igénye nélkül pár érdekes, avagy legendás dátumot válogat a rockzene történelméből.

 

1993-ban ezen a napon beavatták a Rock And Roll Hall Of Fame tagjai közé Van Morrisont. A kitüntetés történetében ő volt az első, aki nem jelent meg a tiszteletére szervezett ünnepségen. Azóta persze ez már előfordult, de elsőként az ő nevéhez köthető az ilyen jellegű távolmaradás a Rock And Roll Hall Of Fame ceremóniájától.

Van Morrison, OBE (Brit Birodalom Rendje tiszti fokozata) (született: George Ivan Morrison, Belfast, augusztus 31. 1945), északír énekesek, dalszerző, multiinstrumentalista, költő. Lemezei, köztük az Astral Weeks és a Moondance egy kritikusok által elismert legjobb lemezek közé tartozik, míg túl késő lesz a Stop Now című koncertlemeze, minden idők legjobb élő felvételei közé tartozik. Sikereinek csúcsán meghatározott koncertjeit írják le transzcendentális élményként.

A rajongók által “Van az ember” -nek becézett Morrison profi karrierje tinédzserként az ötvenes évek végén kezdte. Több ír együttes fordult, melynek során kora sorsát játszották. Már számos hangszeren játszott: gitár, szájharmonika, billentyűs hangszerek, szaxofon. A Them nevű R & B együttes volt a fényvisszaverő, Gloria című számukkal. Béta Berns segítségével kezdte meg a Szóló karrierjét. Első fellépés 1967-ben egy barna szemű lány volt. Berns halála után egy Warner Bros. Records megvásárolta a kiállításból, és segítségével elkészítette az első igazi lemezét az Astral Weeks-et. Habár a lemez jó kritikát kapott, a közönség még nem volt vevő, így első (nem csak szakmai) sikerét Moondance lemezével érte el, amivel nagyobb magasságokba lépett. A 70-es években készült lemezeivel és élő előadásaival komoly, kritikusok által elismert sikereket ért el, ami egy mai napig folytatódik. 1968 óta adta elő élőben az Astral Weeks lemezét.

Morrison zenéje egy lélek és egy R & B hagyományaira épül, olyan slágerekkel mint egy barna szemű lány, “Jackie Wilson Said (Heavenly Me When Smile)”, “Domino” és a “Wild Night”. A stílusok mellett még egy jazz, népi, kelta népi és egy spirituális zene világába tettek kirándulást. Narratív előadásmódja, és időnként repetitív zenei stílusa meghatározó védjegyévé vált.

Művészetét a kritikusok elismerik: hatszor kapott Grammy-díjat, és választottották a Rock and Roll Hősök Csarnokába. Sztágerei számos válogatás albumon jelentek meg.

 

Forrás

Kép: Wikipedia 

Információk: www.thisdayinmusic.com és hu.wikipedia.org szócikke