Rockzenei „ezen a napon” – Január 5.

 

Ebben a rovatban a Civil Hang Stúdió munkatársa, Szibilla a teljesség igénye nélkül pár érdekes, avagy legendás dátumot válogat a rockzene történelméből.

1941 Megszületett Grady Thomas, a Parliament and Funkadelic korábbi tagja.  Thomas a Rock and Roll Hall of Fame tagja, 1997-ben iktatták be a zenekar többi, tizenöt tagjával együtt.

A Parliament-Funkadelic egy USA-ból származó funk zenekar, amelyet a Parliament és a Funkadelic bandák alapítója, George Clinton alapított, 1968-ban. Ugyanebben az évben alakult meg a másik kettő együttes is.

A tagok a new jersey-i Plainsfield-ből, illetve a detroiti Michigan-ből származnak (éppen úgy, mint a Parliament és a Funkadelic esetében).

Többen megfordultak a zenekarban, az egyetlen zenész, aki a kezdetektől fogva benne volt a bandában, George Clinton volt. George Clinton szólóban és Parliament valamint Funkadelic nevű csapatával a fekete muzsika egyik legőrültebb fazonja. Zenéje, eszméletlen színösszetételű fejdíszei, színpadi produkciója szerzett hírnevet – elsősorban a tengerentúlon, de Európában is. Az énekes, billentyűs, dalszerző és producer Clintont, a rapzenészek sokaságára jelentős hatást gyakorló funkyzene egyik megteremtőjeként tisztelik. Nem döntögetett rekordokat, első helyezett albuma mindössze egy, dala csak néhány van. Bekerült viszont együttesével a rock and roll halhatatlanjai valamint Észak-Karolina zenei halhatatlanjai közé. Szólóban Grammy-díjat, MTV Video Music Awardst kapott, a Berklee College of Music tiszteletbeli doktora.

Az előd-zenekarokkal ellentétben ez az együttes egészen a mai napig működik. (A Parliament 1980-ban oszlott fel, míg a Funkadelic 2014-ben.) 2010-ben pedig 56 éves korában elhunyt Garry „Diaperman” Shider, a Parliament-Funkadelic énekes-gitáros-dalszerzője.

A bandának nincs külön diszkográfiája, ugyanis ez az együttes tulajdonképpen supergroup-nak számított, és a zenei oldalak, illetve fórumok külön sorolják a csapat lemezeit, Parliament illetve Funkadelic neveken.

Tagok: George Clinton, Bootsy Collins, Eddie Hazel, Bernie Worrell, Walter Morrison, Garry Shider, Michael Hampton, Glenn Goins, Jerome Brailey, Ramon Fulwood, Billy Bass Nelson, Ray Davis, Clarence Haskins, Calvin Simon és Shady Grady Thomas.

 

Forrás

Kép: www.rockhall.com

Információk: www.thisdayinmusic.com, www.literatura.hu, és hu.wikipedia.org