Fela Kuti és Tony Allen zenészek új műfajt hoztak létre zenei munkásságukkal, ez pedig nem más, mint az Afrobeat. A BBC Culture’s Power Pair sorozatának új epizódjaként Arwa Haider betekintést enged számunkra abba, hogyan alakult ki ez a merőben új, de gyökereiben ősi, afrikai hatásokat elegyítő zenei műfaj az 1960-as években, és tett végül meghatározó, műfaji korlátokat bontogató hatást a többek között a jazz zenei vonulatára is.

Arwa nem mást, mint a híres nigériai dobos, Tony Allen, és a szintén méltán ikonikus Fela Kuti fiát szólaltatja meg a videóban. Arwa Haider egyébként egy Londonban élő, bagdadi születésű kulturális és zenei újságíró, többek között az angol Metro magazin zenei szerkesztője, emellett jegyez cikkeket, és dolgozott a The Times, The Word, The Independent, The Guardian, NME, The Sunday Telegraph, Sight & Sound, Mixmag, Kerrang, The Face, BBC Radio 1, 3, 4, 5 és a RAI Radio stábjában is.

A BBC angol nyelvű, rövid dokumentumfilmje  teljes hosszában elérhető itt.

 

Az afrobeat popzenei stílus létrejötte Fela Kuti nigériai muzsikus fellépésének köszönhető. Későbbi hatása Bob Marley, James Brown, vagy Jimi Hendrix jelentőségéhez fogható. Az 1970-es években kibontakozott az a zenei fúzió, amely a nyugat-afrikai és a fekete amerikai irányzatokat ötvözi egy újszerű hangzásban. Az afrobeat forrásai a highlife, a yoruba, a jazz, a calypso és a funk.

 

Rövid életrajzok

Fela Anikulapo Kuti (Abeokuta, 1938. október 15. – Lagos, 1997. augusztus 2.) nigériai zenész, komponista, az afrobeat egyik első muzsikusa, emberjogi aktivista. Apja zeneszerző és prédikátor volt, édesanyja politikai mozgalmár. Testvérei orvosnak, ő pedig zenésznek tanult Londonban. Az európai klasszikus zene mellett megtanulta a trombitajátékot is. 1963-ban tért vissza hazájába, és megalakította Fela Ransome-Kuti Quartet-et. Következő együttese a Koola Lobitos volt, amellyel megszületett az afrobeat nyugat-afrikai joruba ritmusokat, néger tánczenét, calypso-t, soult és funkot ötvözve. Lagosban hamarosan ismertté váltak. Fela Kuti ekkor már játszott szaxofonon és billentyűsökön is.

 

 

Tony Oladipo Allen

Született: 1940-ben, Lagoszban, Nigériában. Dobos, zeneszerző és dalszövegíró, aki 1985 óta Párizsban, Franciaországban él. A 2013-as dokumentumfilm, a Tony Allen: Master Drummer of Afrobeat c. alkotás részletesen bemutatja zenei karrierjét, mely szorosan kötődik Fela Kuti zenei életművéhez. A dokumentumfilm társszerzője Michael E. Veal, a Fela Kuti életrajz írójával, aki a zenetörténet és afrikai-amerikai tanulmányok professzora a Yale Egyetemen. Tony Allen életéről is született egy könyv, melynek címe: Tony Allen: An Autobiography of the Master Drummer of Afrobeat, és szerzője a dobos maga, illetve a korábban már említett Michael  E. Veal. Allen egyébként 1970-ben hagyta el Kuti bandáját, és mai napi töretlen sikerű szólókarrierbe kezdett 1979-től, mint független előadó.

 

Forrás

www.bbc.com

Képek

Fela Kuti https://felakuti.bandcamp.com/

Tony Oladipo Allen https://en.Wikipedia.org