Rockzenei „ezen a napon” – Január 4.

 

Ebben a rovatban a Civil Hang Stúdió munkatársa, Szibilla a teljesség igénye nélkül pár érdekes, avagy legendás dátumot válogat a rockzene történelméből.

1942 Megszületett John McLaughlin vagy más nevén Mahavishnu John McLaughlin (Egyesült Királyság, South Yorkshire, Doncaster, 1942. január 4.), angol gitáros, zeneszerző a fúziós jazz úttörője, aki pályafutása során többféle zenei stílusban is készített felvételeket. Játékában a jazz mellett megtalálható a rock, a világzene, a flamenco a klasszikus zene, de egyes szerzeményeiben fellelhetőek keleti zenei hatások is. A 60-as évek végén megfordult Tony Williams együttesében a Lifetimeban, de szerepelt Miles Davis korszakalkotó fúziós jazz albumain is, az In A Silent Wayen, valamint az 1970-es Bitches Brew címűn is. A 70-es évek elején hozta létre fúziós jazz zenekarát, a Mahavishnu Orchestra formációt, mely egyes hozzáértők szerint a 70-es évek talán legerősebb jazz-rock csapata volt. A Mahavishnu Orchestra lemezein a rock és a jazz fúziója volt hallható, mely által McLaughlin nemcsak jazz, de rockzenészekre is óriási hatást gyakorolt. Zakir Hussain az indiai tablá mestere, “korunk egyik legnagyobb és legbefolyásosabb” zenészének nevezte, míg Jeff Beck egy 2010-es nyilatkozatában a “világ legjobb gitárosának” nevezte. 2003-ban a Rolling Stone magazin Minden idők 100 legjobb gitárosa listáján a 49. helyre rangsorolta. A lista 2011-es újabb változatában a 68. helyre került. McLaughlin zenészcsaládba született, édesanyja hegedűn játszott, de testvérei is zenéltek.

McLaughlin eleinte hegedűn játszott, majd 9 – más forrás szerint 8 éves korától zongorázni tanult. 11 éves korában kezdett el gitározni, érdeklődése 14 éves korától egyre inkább a jazz és a flamenco felé fordult. Játékára nagy hatást gyakorolt Django Reinhardt és Stéphane Grappelli zenéje. Emellett nagy hatást gyakorolt rá Tal Farlow, Jim Hall, Barney Kessel, Miles Davis, John Coltrane, Cannonball Adderly, Bartók Béla és Claude Debussy is. A 60-as évek közepén a virágzó zenei életéről híres Londonba költözött, hogy szerencsét próbáljon. A 60-as évek közepén több zenekarban is megfordult, így a kialakuló brit blues színtéren olyan muzsikusokkal játszott együtt, mint Alexis Korner, Georgie Fame, Graham Bond vagy Brian Auger. A 60-as évek végén együtt dolgozott Gordon Beck zongoristával, de több zenész meghívásának is eleget tett, az egyre népszerűbb gitáros. Készített felvételeket Jimi Hendrix-szel is 1969 májusában, majd csatlakozott a Tony Williams Lifetime formációhoz, melyet az amerikai Tony Williams jazz-dobos alapított.

 

Forrás

Kép: johnmclaughlin.com

Információk: www.thisdayinmusic.com és hu.wikipedia.org