A YouTube sztár és videóblogger, Logan Paul nyilvános bocsánatkéréssel reagált a félresikerült  Aokigahara erdei videofelvétele kapcsán kialakult helyzetre – adta hírül a CNN.com. A hírhedt Japán erdőben forgatott felvétel azért váltott ki széleskörű megdöbbenést, mert a helyi érdekességekkel foglalkozó epizódnak indult részben a háttérben egy nagy valószínűséggel halott ember test került a kameraman látószögébe.

Az online népszerű blogger az ellentmondásos videót ugyan már letörölte, azonban sokan felháborodtak azon, hogy tehette fel a felvételt egyáltalán. „ Hatalmas hibát követem el. Nem várom el, hogy megbocsássanak érte. Csakis azért vagyok most itt, hogy bocsánatot kérjek. Szégyellem magam.” – nyilatkozta Paul a későbbiekben nyilvános bocsánatkérésében. Etikailag sok kérdés merült fel az ügy kapcsán, hiszen Japánban a világviszonylatokhoz képest is nagyon magas az öngyilkosságok száma. Az effajta erkölcsileg tapintatlan viselkedés azért is keltett nemzetközi felháborodást, mert sokan úgy gondolták a blogger a nézettsége növelése érdekében publikálta a videót, annak ellenére, hogy sejthette, hogy az közfelháborodást vált majd ki.

Az Aokigahara  erdő (a kép bal szélén) és a Saikó (西湖), egyike a Fudzsi-hegyet körülvevő öt tavaknak 

 

Az Aokigahara erdőről…

Aokigahara (青木ヶ原) vagy másik ismert nevén Dzsukai – A fák tengere (樹海), Japánban, a Fudzsi Hegy tövében elterülő mintegy 35 km²-es erdő. Számos turistalátványossággal rendelkezik, többek közt sziklás, jeges barlangokkal. Az erdőt kör­nyékén fekszik három tele­pü­lé­s: Nari­szava, Asivada és Kami­ku­is­iki.

Az erdő jelentős szerepet játszik a japán mitológiában, mint a démonok lakhelye, emellett az egyik legkedveltebb hely az öngyilkosok körében; 2002-ben 78 holttestet találtak mindazok ellenére, hogy az erdő számos pontján japán illetve angol nyelvű táblák buzdítanak arra, hogy gondolják át szándékukat. A fák sűrűségének és az állatok kis számának köszönhetően az erdő hátborzongató csendjéről is ismert, ezen tulajdonsága miatt kapta a „fák tengere” nevet. Aokigahara a San Franciscó-i Golden Gate híd után a második legnépszerűbb hely a meghalni vágyók körében. Népszerűsége többek közt Macumoto Szeicsó: ”Nami no Tó” című, 1960-ban íródott regényének is köszönhető, a történet végén ugyanis a szerelmespár ebben az erdőben követ el öngyilkosságot. Aokigahara történelme azonban már a 19. században is összefonódott a halállal, előfordult az „ubaszute” gyakorlata, melynek során a család idős tagját kikísérték a hegyek közé, majd otthagyták, hogy végül szomjan vagy éhen haljon. Sokan ma is úgy tartják, hogy az otthagyottak szellemei kísértik az erdőt.

Az 1950-es évek óta több mint 500 ember vesztette életét Aokigaharában, többnyire öngyilkosok, ami évente átlagosan 30 halálestet jelent.[6] 2002-ben 78 holttestet találtak az erdőben, ezzel a számmal megelőzve az 1998-as rekordot, amikor 73 halálesetről számoltak be. 2003-ban ez a szám 100-ra emelkedett, ugyanebben az évben a helyi kormány abbahagyta a halálozások számának közzétételét, ezzel próbálva a nyilvánosság szemében jelentéktelenebbé tenni Aokigahara öngyilkossággal való asszociációját. 2004-ben 108-an lettek öngyilkosok itt, míg 2010-ben 247 öngyilkossági kísérlet közül 54 volt sikeres.

 

Forrás

CNN.com