Rockzenei „ezen a napon” – December 29.

 

Ebben a rovatban a Civil Hang Stúdió munkatársa, Szibilla a teljesség igénye nélkül pár érdekes, avagy legendás dátumot válogat a rockzene történelméből.

 

1946 Megszületett Marianne Evelyn Gabriel Faithfull, brit énekesnő, dalszerző, színésznő. Egy brit katonatiszt, Glynn Faithfull őrnagy és az osztrák-magyar származású Eva Erisso bárónő gyermeke. Marianne római katolikus leányiskolába járt. Pályafutását 1964-ben az As Tears Go By dallal kezdte, amelyet Mick Jagger és Keith Richards írt. Ez után sikeres kislemezei jelentek meg, köztük a This Little Bird, Summer Night és a Sister Morphine. 1969-ben Opheliaként lépett színpadra Nicol Williamson Hamlet-feldolgozásában. A Jaggerrel való szakítása után kis időre felhagyott a lemezkészítéssel és drogelvonó kúrán vett részt. A 70-es évek közepén Dublinba költözött, és a Dreaming My Dreams száma meglehetős siker volt, bár ma már nem kedveli igazán. 1979 volt az igazi visszatérése, a Broken English albummal, amely a kommersz ízlésű zenei piac miatt nem lett igazi siker. Hasonlóképpen járt az 1987-ben kiadott Strange Weather albumával is. Ő volt az első, aki filmvásznon kimondta a fuck szót, az I’ll Never Forget What’s ‘is Name filmben.

1994-ben Faithfull címmel kiadta az életrajzát, amelyben őszintén vall biszexuális próbálkozásairól. A következő évben jelent meg a Secret Life című albuma, melynek dalait Angelo Badalamenti – többek között a Twin Peaks zeneszerzője – írta.

A Metallica együttes 1997-es albumának The Memory Remains dalában háttérvokált énekelt.

Zenei pályafutása 2000-ben a Vagabond Ways lemezével indult újra, de az igazi sikert a 2002-s Kissin’ Time hozta el. Ezt követte 2004-ben a Before The Poison. Egyesek szerint ez a legjobb lemeze, míg mások a Broken English-t tekintik annak.

Kisebb szerepekkel fellépett az Absolutely Famous brit sorozatban és Patrice Chéreau Intimitás című filmjében mint Betty, illetve színpadon is szerepelt 2004-05-ben, Bob Wilson és Tom Waits The Black Rider darabjában. Ő énekli az Elveszett gyerekek városa c. film záró tételét.

Az Irina Palm c. 2007-es filmben ő alakította a címszerepet.

2006-ban mellrákot állapítottak meg nála. Meggyógyult, és újra koncertezik, több lemezt is készített. Párizsban él. A francia kormány Arts and Letters (Ordre des Arts et Lettres) kitüntetéssel jutalmazta.

Háromszor lépett fel Budapesten, 1996-ban, 2007-ben és 2014-ben.

Forrás

hu.wikipedia.org