Rockzenei „ezen a napon” – December 24.

 

Ebben a rovatban a Civil Hang Stúdió munkatársa, Szibilla a teljesség igénye nélkül pár érdekes, avagy legendás dátumot válogat a rockzene történelméből.

1945 Megszületett Lemmy (eredeti nevén Ian Fraser Kilmister), angol énekes, basszusgitáros, dalszerző, Grammy-díjas előadó, a rock zene egyik kultikus alakja volt, aki a Motörhead együttes alapító frontembereként vált ismertté. Zenekarával 1975 óta készített lemezeket és koncertezett folyamatosan haláláig. Legnagyobb sikereit az 1980-as évek kezdetén érte el a No Sleep ’til Hammersmith és az Ace of Spades lemezekkel, melyek Angliában az eladási listák csúcsát ostromolták. 1990-ben Angliából Los Angelesbe költözött és ott élt élete végéig. 2006-ban Damage Case címmel duplalemezes antológia jelent meg Lemmy 40 éves pályafutását bemutatandó, kezdve a Rockin’ Vickerstől a Hawkwinden át egészen a Motörheadig és a különböző időszakos projektekig. 2010 márciusában mutatták be a Lemmy című dokumentumfilmet, ami aztán 2011 januárjában DVD-n is megjelent. A három éven át forgatott filmben Lemmy karriejének bemutatása mellett számos rockzenésszel készült interjú is látható, többek között Dave Grohl, Slash, Ozzy Osbourne, James Hetfield, Lars Ulrich és Alice Cooper beszélnek Lemmyről. 2015. december 28-án hunyt el.

1968 Megszületett Doyle Bramhall II – Ifjabb Doyle Bramhall, amerikai blues/rock zenész, énekes, gitáros az amerikai Austin, Texasban. Édesapja, Doyle Bramhall (Senior) (idősebb) a blues legenda, Lightning Hopkins dobosa volt emellett Stevie Ray Vaughan és Jimmie Vaughan mellett is gyakran közreműködött. Doyle csupán 16 éves volt mikor már Jimmie Vaughan-nel és bandájával, a Fabulous Thunderbirds-el turnézott, mint gitáros. Ezt követően (a szintén texasi) Charlie Sexton rockbandájával zenélt, az Arc Angels-el. A banda a kritikusok elismerését is kivívta, emellett zenéjükben jól hallható Stevie Ray és bandája, a Double Trouble hatása. Felesége Susannah Melvoin, két gyerekük van: India és Susannah Bramhall. Turnézott Eric Claptonnal és Roger Waters (Pink Floyd) társaságában is.

Forrás

Wikipedia

Képek

Wikipédia