Rockzenei „ezen a napon” – December 22.

 

Ebben a rovatban a Civil Hang Stúdió munkatársa, Szibilla a teljesség igénye nélkül pár érdekes, avagy legendás dátumot válogat a rockzene történelméből.

 

1949-ben megszületett Robin Hugh Gibb és ikertestvére, Maurice Ernest Gibb.

Robin Hugh Gibb (Douglas, 1949. december 22. – London, 2012. május 20.) CBE (A Brit Birodalom Érdemrendjével kitüntetett) énekes és dalszövegíró, a Bee Gees együttes tagja. A Man sziget fővárosában, Douglasben született. Maurice Gibb (1949–2003) ikertestvére, Barry Gibb öccse, Andy Gibb bátyja. A Bee Gees tagjai közül a lesikeresebb szólókarrier az ő nevéhez kötődik. A trió Ausztráliában alakult, nagyobb sikerük azután lett, hogy visszatértek Angliába. 1994-ben Robin Gibb bekerült a Dalszerzők Örök Halhatatlanjai (Songwriters Hall of Fame) közé, 1997-ben pedig a Bee Gees-t sorolták be a Rock and roll nagyjai (Rock and Roll Hall of Fame) közé. Robin az együttes frontembere helyért állandóan versengett idősebb bátyjával, Barryvel. Az 1960-as évek végén emiatt vált ki az együttesből és kezdett szólókarrierbe. Első száma, a Saved by the Bell, sikert aratott, de albuma, a Robin’s Reign kevésbé volt sikeres. Ezért Robert Stigwood közbenjárására újra összeállt testvéreivel. Az elkészült albumok mutatják azonban, hogy Robin és Barry régi jó viszonya nem állt helyre. Csak az 1970-es évek végére tűnt úgy, hogy az együttes megint egységes. Habár Robin az együttesben maradt, tovább építgette szólókarrierjét: három új albumot adott ki az 1980-as években (How Old Are You, Secret Agent, Walls Have Eyes). Ikertestvére, Maurice hirtelen halálát követően, 2003. január 27-én jelent meg Németországban Magnet című szólóalbuma. Robin és Barry bejelentette, hogy a meghalt testvér nélkül a Bee Gees nincs többé.

Maurice Ernest Gibb (Douglas, Man sziget, 1949. december 22. – Miami Beach, Florida, 2003. január 12.), angol énekes, zeneszerző, dalszövegíró, a Bee Gees együttes tagja. Bátyja Barry Gibb, ikertestvére Robin Gibb, akinél kb. 35 perccel fiatalabb. A Bee Gees Ausztráliában kezdte karrierjét, nagyobb sikert pedig azután arattak, miután visszatértek Angliába. A trió minden idők egyik legsikeresebb popcsapatává vált. 1994-ben bekerült a Dalszerzők Örök Halhatatlanjai közé (Songwriters Hall of Fame). 1997-ben a Bee Gees-t besorolták a Rock and Roll Nagyjai közé (Rock and Roll Hall of Fame). 2002-ben megkapta a Commander of the British Empire (A Brit Birodalom Parancsnoka) kitüntetést testvéreivel együtt, de a díjakat csak 2004-ben adták át (halála után). A ceremónián fia, Adam képviselte.

A Bee Gees egy angol popegyüttes, melyet három fivér, Barry Gibb, Robin Gibb és Maurice Gibb alapított. 45 éves pályafutásuk alatt a Gibb fivérek 19 dala vezette a slágerlistákat, egyetlenek a The Beatles mellett, akiknek egy időben öt daluk is szerepelt az USA TOP 10-ben (1978. március 4-én: Love Is Thicker Than Water (1.) – Andy Gibb, Stayin’ Alive (2.), Emotion (4.) – Samantha Sang, Night Fever (5.) és a How Deep Is Your Love (10.)). Többször nyertek Grammy-díjat, albumaikból több mint 120 millió példányt adtak el a világ országaiban, kislemezeikkel együtt közel 200 millió példányban vásárolták meg lemezeiket.

7 Grammy-díjjal, ezen kívül 8 Grammy-díj jelöléssel rendelkeztek. Megkapták az életműdíjat, tagjai lettek a Rock and Roll Hall of Fame-nek, Barry Gibb pedig a Songwriters Hall of Fame-nek. Nemcsak zenészként, hanem zenei producerként is jelentős díjakat kaptak.

A Gibb fivérek több mint 1000 dalt írtak, dalaikat olyan világhírességek játszották, énekelték, mint Elvis Presley, Janis Joplin, Bonnie Tyler, Barbra Streisand, Diana Ross, Samantha Sang, Dionne Warwick, Céline Dion, Kenny Rogers, Dolly Parton és Cliff Richard. A zenéjükre elsősorban a The Beatles, a The Everly Brothers, Buddy Holly és a Mills Brothers gyakorolt hatást.

 

Forrás

Wikipédia

Kép

www.facebook.com/beegees