Rockzenei „ezen a napon” – December 21.

 

Ebben a rovatban a Civil Hang Stúdió munkatársa, Szibilla a teljesség igénye nélkül pár érdekes, avagy legendás dátumot válogat a rockzene történelméből.

1940 Megszületett Frank Zappa (Baltimore, 1940. december 21. – Los Angeles, 1993. december 4.) amerikai zeneszerző, gitáros, producer és filmrendező. A mintegy harminc évet átfogó pályafutása alatt írt rockzenei, jazz, elektronikus zenei, nagyzenekari és musique concrète munkákat; életében mintegy 60 nagylemeze jelent meg (halála után is több mint húsz – eddig) a Mothers of Invention együttessel vagy saját neve alatt.

1946 Megszületett Carl Dean Wilson, ameikai zenész, énekes, és dalszövegíró, a Beach Boys zenekar alapítótagja. Leginkább mint szólógitárosuk vált ismertté, illetve mint a szintén bandatag Brian és Dennis Wilson öccse. 1988 Február 6-án hunyt el.

A The Beach Boys egy 1961-ben alakult amerikai rock együttes, a rockzene egyik legnagyobb hatású együttese. A csapat eleinte a szörf, a lányok és az autók zenei szószólójaként tett szert népszerűségre, ám a fő dalszerző Brian Wilson mind növekvő ambícióinak hatására idővel, jóval innovatívabbá vált zenéjük, és az utánuk következő majdnem összes zenekarra hatással voltak. A The Beach Boyst sokszor nevezik úgy, mint: ’’Amerika zenekara’’, és az Allmusic így ír róluk: “A zenekar kivételes képességei…tette őket Amerika első, legjobb rock zenekarává.”

A The Beach Boys eredeti felállása: Brian Wilson (ének, vokál, basszusgitár, billentyűs hangszerek), Mike Love (ének, vokál, szaxofon), Carl Wilson (ének, vokál, szólógitár), Alan Jardine (ének, vokál, ritmusgitár), Dennis Wilson (dob, vokál). Ezen kívül hivatalos tagjai voltak még az együttesnek: Bruce Johnston (ének, vokál, basszusgitár, billentyűs hangszerek), Davis Marks (vokál, ritmusgitár), Ricky Fataar (ének, vokál, dob, ritmusgitár), Blondie Chaplin (ének, vokál, ritmusgitár, basszusgitár), Glen Campbell (vokál, basszusgitár).

Fennállásuk során harminchat kislemezük jutott be az amerikai Top 40-be (több mint bármelyik más amerikai zenekarnak), emellett ötvenhat Billboard Hot 100-as számuk volt (ezen belül négy No. 1-es daluk volt). A kvintettet (David Marks-szal és Bruce Johnston-nal kiegészülve) 1988-ban iktatták be a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. A Rolling Stones magazin minden idők 100 legjobb művészeinek listáján a 12. helyen végzett. A Billboard magazin szerint a kislemez és nagylemez eladásokat tekintve a Beach Boys a legtöbb lemezt eladott amerikai rock együttes.

1947 Megszületett Paco de Lucía (eredeti nevén Francisco Sánchez Gómez, Algecirasban. 2014. február 25-én hunyt el Cancún, Mexikóban. Lúcía spanyol flamencogitáros, a modern flamenco egyik megteremtője. Három közös nagylemezt adott ki Al Di Meolával és John McLaughlinnal (1981, 1983, 1996), és ugyanennyit saját zenekarával, a Paco de Lucía szextettel (1981, 1984, 1993), melyben fivérei, Pepe és Ramón is zenélnek. Hagyományosnak tekinthető flamenco felvételei mellett, több albumán is keveredik a tradicionális és a modern flamenco stílus.

Bár soha nem szakadt el gyökereitől, a hagyományos flamenco felfogás kereteit feszegető, és az 1970-es évek közepétől mind jobban kialakuló egyéni szemléletével megnyitotta az utat a flamenco játék egyfajta új megközelítéséhez. Emiatt néha a modern dzsessz-zenészekhez, előadókhoz is sorolják. A hatvanas évek elejétől mintegy 30 saját albuma jelent meg. Ismertté és világszerte népszerűvé vált számainak (Almoraima, Rio Ancho, La cueva del Gato, stb.) szinte kivétel nélkül ő maga a szerzője. Akárcsak kollégája, Al di Meola, ő is hatott a jazz, illetve fúziós műfajokban játszó gitárosokra, de rock és metal zenészek is felnéznek munkássága által Lucia művészetére. 1995-ös sláger, a “Have You Ever Really Loved a Woman? felvételén is játszott Bryan Adams társaságában. A dal szerepel a Don Juan DeMarco c. film betétdalaként, illetve Bryan Adams 18 til I Die nagylemezen.

1951 Megszületett Nicholas George “Nick” Gilder, aki mag ünnepli 65-ik születésnapját. A kanadai glam rock banda, a Sweeney Todd frontembereként írta be nevét a rocktörténelembe. ”

A Sweeny Toddban énekelt Bryan Adams is. “Itt Bryan az eredeti énekes, Nick Gilder helyettese volt, akinek Roxy Roller című, fantasztikusan szertelen glamrock dalának a brit születésű impresszárió, Martin Shaer volt a producere és amely dal a kanadai slágerlisták élére emelte az akkoriban kétfős, Gilderből és Jimmy McCullough gitárosból álló Sweeney Toddot, ami a Chrysalis Records/USA-jel állt szerződésben. Néhány évvel később, 1978-ban Nick és Jimmy Hot Child In The City című, Mike Chapman nagyszerű producerkedése mellett készült dala No. 1 volt az Egyesült Államokban is.

Mint a Sweenye Todd új vokalistája, a 16 éves Bryannek versengenie kellett Nick Gilder hangjának affektáltságával. Valójában amikor Vallance először kezdett vele dolgozni, még mindig úgy énekelt, mint Nick és alig volt valami jele (ha volt egyáltalán) annak az érdes énekstílusnak, ami az elkövetkezendő egy vagy két évben kialakult. Mire az első album rögzítésre került, Bryan nagyjából elhagyta a “Gilder-hangot”. Mindig is nagy rajongója volt az olyan énekeseknek, mint Rod Stewart, Paul Rodgers és Steve Marriott… és Jim Vallance mindennél biztosabban hiszi, hogy Don Henley előadása, a The Eagles 1979-es The Long Run című albumán inspirálta Bryant igazi hangjának megtalálásában. Vallance-t az első pillanattól fogva lenyűgözte Bryan. Nyilvánvaló volt, hogy hihetetlen tehetsége rendkívüli ösztönnel párosult. Magabiztos és állhatatos volt a nyerseségét illetően, ami nem egészen elvetendő jellegzetesség egy reménybeli rock sztár számára. Azonban Vallance még mindig nem tudta, mit is kellene tenni “a hanggal”. Voltak más magas hangú énekesek , akiket nagyon kedvelt, mint például Roger Hodgson (Supertramp) és Jon Anderson (Yes), így természetesen azt feltételezte, hogy Bryannek ezt az irányvonalat kellene követnie.” Forrás: Bryan Adams 

1992 Albert King halála. (1923. április 25. – 1992. december 21.) amerikai bluesgitáros és -énekes volt, aki nagy hatással volt a bluesgitározás világára. Egyike a blues gitározás „három királyának” (B. B. King és Freddy King mellett). Közel 2 méteres magassága, 110 kilós testsúlya és érzékeny játéka miatt „Bársony Buldózer”-nek („The Velvet Bulldozer”) is nevezték.

Balkezesként jobbkezesre húrozott gitárokon – többnyire Gibson Flying V-n – játszott. Játéka olyan neves bluesgitárosokra volt hatással, mint Eric Clapton vagy Duane Allman. Legismertebb dalai: Don’t Throw Your Love on Me So Strong (1961), Crosscut Saw és As The Years Go Passing By (1966), Born Under a Bad Sign (1967). Ez utóbbit többek között Jimi Hendrix és a Cream is feldolgozta

 

Forrás

Wikipedia

Kép

Wikipedia.org