Rockzenei „ezen a napon” – December 19.

 

Ebben a rovatban a Civil Hang Stúdió munkatársa, Szibilla a teljesség igénye nélkül pár érdekes, avagy legendás dátumot válogat a rockzene történelméből.

 

1944 Megszületett Alvin Lee, a Ten Years After gitáros-énekese. 1970-es slágerük, a ’Love Like A Man’. “Ha nem is halmozták el szakmai vagy közönség-elismerésekkel, azzal mindenki egyetért, hogy Alvin Lee minden idők kiemelkedő gitáros egyénisége. Elsősorban Európában, s a Ten Years After együttes tagjaként szerzett magának hírnevet, de sokféle formációban játszott, köztük a Magyarországon is járt Alvin Le& co-val is. Alvin Lee mindig Gibson ES 335 márkájú gitáron játszik. Korán megfertőzte a blues és rockzene. Apja hatalmas jazz- és blueslemez-gyűjteménye bizonyára meghatározó volt jövője szempontjából. Első példaképei közé tartott az a Charlie Christian, aki Benny Goodman gitárosa volt, továbbá az egykor Elvis Presley mellett pengető Scotty Moore, de igen nagy tisztelője volt Chuck Berry-nek is. A rock and roll és a blues gyakorolta a legnagyobb hatást zenéjére. Már az ötvenes évek végén is próbálkozott fellépésekkel, első zenekara az 1960-ban alakult Atomites volt, amelyben együtt zenélt Leo Lyons basszusgitárossal, akivel társak maradtak a Jaybirds nevű formációban majd Ten Years Afterben is. Mire elérkezett a világhírű formációhoz, már joggal nevezték őt a nyugat leggyorsabb kezű gitárosának. Amellett, hogy fantasztikusan kevert hangszerén, elképesztő volt a produkciója énekesként is. Énekét hirtelen váltások jellemezték a leghalkabb és leghangosabb közötti skálán, a suttogástól gyakran jutott el a kordában tartott üvöltésig. A Ten Years együttes saját dalainak túlnyomó részét Alvin Lee szerezte. (Pályáját a Ten Years After tagjaként ld. az együttesnél.) A hetvenes években szakított társaival, szólópályát kezdett. Egy későbbi interjújában azt fejtegette, hogy a túlfeszített tempó a Ten Years Afterrel kiölte belőle a zenélés örömét. Az Alvin Lee & Co. volt az új korszak első formációja, amelyben helyet kapott a King Crimson két korábbi zenésze, Mel Collins (szaxofon) és Ian Wallacel (dob). Alvin ezután a A Ten Years Later trióval folytatta, de egyik zenekara sem érte el a Ten Years After sikerét. ” Forrás: literatura.hu

1955 Carl Perkins felveszi ‘Blue Suede Shoes’ c. szerzeményét, melyet két nappal korábban írt.

1964 A The Beatles zenekar negyedik albuma, a ‘Beatles For Sale’ megkezdte hét hetes diadalmenetét az angol lemezlistákon.

1970 Elton John első amerikai slágere, ’Your Song’ felkerült a Billboard Hot 100, és a nyolcadik helyig jutott. A dalt korábban a The Hollies zenekarnak ajánlották fel, és a Three Dog Night is felvette már korábban.

1975 Ronnie Wood elhagyta a The Faces, hogy csatlakozzon a The Rolling Stones zenekarhoz.

1979 Elvis Presley személyes orvosát, George Nichopoulost elítélték több mint 12,000 különféle gyógyszertablettáért, amit az Elvis halálát megelőző 20 hónapban felírt a művésznek. Bár felmentették, de 1980-ban, és 1992-ben újra elítélték, és 1995-ben el is vették tőle az orvosi engedélyét.

1986 A California Superior Court bírója elutasította az Ozzy Osbourne elleni eljárás visszaállítását, melyet annak a tinédzsernek szülei indítottak, aki úgy követett el öngyilkosságot, hoyg közben Osboure ’Suicide Solution’ c. számát hallgatta. A bíró azzal indokolta döntését, hogy a művész csak a The First Amendment to the United States Constitution (Amerikai Egyesült Államok alkotmánya)  szólásszabadság jogával élt a dalban.

2010 Carlos Santana (63) feleségül vette zenész szerelmét, Cindy Blackmant (51)

 

Forrás

Wikipedia

This Day In Music

Music Calendar

Képek

Wikipedia