Az Európai Fesztiválszövetség ismét két szegedi rendezvényt választott be a legjobb európai fesztiválok sorába: a Szegedi Szabadtéri Játékokat és a Thealter International fesztivált. A plakettek átadására 2017. december 11-én került sor Szegeden, a Reök Palotában. Az elismerésről és a további szándékokról kérdezte Boros Tamás Fábián Barbarát, a Szegedi Szabadtéri Játékok sajtóreferensét, valamint Balog Józsefet, a Thealter fesztivált szervező MASZK Egyesület vezetőjét.

– A Szegedi Szabadtéri Játékok nagyon speciális fesztivál, több szempontból is. Az egyik specifikuma az, hogy több műfajú,  ami kevés fesztiválra jellemző, akár európai összehasonlításban is. Viszont ebből következik az, hogy több produkció magyar nyelven kerül színre. A musical előadások, a prózai előadások. Éppen ezért nehezebb dolgunk van akkor, amikor külföldi nézőket szeretnénk megszólítani. Az a tény, hogy az Európai Fesztivál Szövetség úgy érezte és értékelte, hogy mi egy kiváló minősítést tudunk kapni az európai fesztivál piacon, abban segít nekünk, hogy felhívja ránk a figyelmet az európai közönség számára is. Elsősorban nekünk a régió közönsége fontos és rájuk számítunk akkor, amikor meghirdetjük a programjainkat. Természetesen a hazai közönségen kívül. Ezen belül is a határon túli magyar nézőket várjuk nagyon a Szegedi Szabadtéri Játékokra. Az, hogy van egy ilyen elismerés, ami az egész európai fesztivál piacon ért minket, az nagyon jó arra, hogy külön figyelmet kapjunk más országokból.

Nyilván a jegyvételnek a pillanatában nem lehet azt ellenőrizni, hogy ki külföldi, ki határon túli magyar és ki anyaországi magyar, de utólagosan van erre egy statisztikátok. Az általad említett külföldiek mennyire reprezentálják mostanában a közönséget?

Minden évben végzünk közönségkutatást 8-10 évre visszamenőleg. Ennek az eredményében benne van az, hogy hány százaléka külföldi a látogatóknak. Ez nyilvánvalóan a korábbiakban elmondottak alapján is pár százalékos arány, 2% körül mozog ez a szám.

– Van egy olyan minősítési rendszere a fesztiváloknak Európában, aminek az egyik kezdeményezője éppen a Magyar Fesztivál Szövetség volt, aminek a kezdetektől fogva tagjai vagyunk.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: