Ebben a rovatban a Civil Hang Stúdió munkatársa, Szibilla a teljesség igénye nélkül pár érdekes, avagy legendás dátumot válogat a rockzene történelméből. 

1877 Thomas Edison felvette első hangfelvételét, új találmányával, a fonográffal. A dal nem más volt, mint a Mary Had a Little Lamb. Sokáig azt hitték, hogy ez volt az első emberi hangot tartalmazó hangfelvétel a világon, de későbbiekben, egész pontosan 2008-ban kiderült, hogy az Au Claire De La Lune felvétel megelőzte a Mary Had a Little Lamb-et. Stevie Ray Vaughan, a blues és rock műfaj egyik meghatározó alakja az 1983-as, debütáló lemezén, a Texas Flood-on sajátos feldolgozásban rögzítette a korábban főleg gyermekmondókaként ismert Mary Had a Little Lamb c. dalt.

1956 Megszületett Randy Rhoads a kaliforniai Santa Monicában. Főként az Ozzy Osbourne mellett eltöltött évei révén vált híressé. Az egyik leghíresebb és legbefolyásosabb 1980-as évekbeli heavy metal gitáros, aki rövid pályafutása ellenére maradandó nyomot hagyott a rocktörténelemben. 1973-ban Kelly Garni basszusgitárossal alapította meg a Quiet Riot zenekar elődjét, majd az együttes első két albumán gitározott. A gitároktatással is foglalkozó Rhoads 1979-ben kilépett a csapatból, hogy csatlakozhasson Ozzy Osbourne szólóegyütteséhez. Pályafutása során két albumot rögzített Ozzy gitárosaként. A Blizzard of Ozz és a Diary of a Madman lemezeken található dalok nagyban épültek Rhoads gitárjátékára. A klasszikus zenei képzésben részesült Rhoads játékában komolyzenei elemekkel gazdagította a heavy metalt, így ő tekinthető a neoklasszikus metal egyik legkorábbi előfutárának is. Sajátos játékstílusa felbecsülhetetlen hatást gyakorolt a későbbi gitáros generációkra, számos világhírű gitáros említi egyik fő inspirációs forrásaként. Neve máig megtalálható a különböző gitármagazinok listáin, az amerikai Guitar World „100 legjobb metal gitáros” listáján az előkelő, 4. helyet szerezte meg, míg a Rolling Stone magazin által kiadott Minden idők 100 legjobb gitárosának listáján a 85. helyet kapta. A lista 2011-es újabb változatán már a 36. helyre rangsorolták.

1963 a The Beatles kiadta az első karácsonyi lemezét, The Beatles Christmas Record címmel.

1969 a The Rolling Stones volt a headliner banda az Altamont koncerten (erdeti elnevezése: The Altamont Speedway Free Festival), Kaliforniában. Az esemény biztonsági védelmét a Hells Angels motoros bandára bízták a szervezők, mely ebben az esetben balul ütött ki, és egy ember halálát okozták az esemény alatt a motoros banda tagjai.

A későbbiekben olyan cikkek láttak napvilágot, melyben azt állítják, hogy “Mick Jagger, a Rolling Stones frontembere gyilkosság áldozata lett volna 40 éve, az altamonti fesztivál után, ha a merénylőit szállító csónak nem kerül viharba” […] “Az esetet egy kamera képe is megörökítette, s az látható a Gimme Shelter című filmben. A filmen nem állapítható meg egyértelműen, Hunternek miért kellett meghalnia; a Pokol Angyalai szerint Hunternél revolver volt, amelyet elővett és Jagger felé irányított.” […] “A Hell’s Angels bosszút forralt Jagger ellen, úgy érezvén, feljelentéssel ért fel Jagger viselkedése, s Altamont miatt megbélyegzetté vált a motoros szervezet. “Egy csapatnyi Hell’s Angels-tag csónakkal, a tenger felől, a ház végéből akarta megközelíteni Jagger házát, New York City közelében” – elevenítette fel Mangold. A csónakjuk azonban viharba keveredett. Mindegyikük a tengerbe zuhant, de a balesetet túlélték. Innentől kezdve azonban nem próbálkoztak többet. Al Passaro-t pedig, akit Meredith Hunter megölésével vádoltak, 1972-ben végül is felmentették; önvédelemnek minősítetve a történteket.” Forrás hvg

1975 Paul Simon új lemeze, a Still Crazy After All These Years első helyre került az amerikai slágerlistákon. Ez volt az első lemeze, mely elérte ezt az előkelő helyezést.

1977 Jackson Browne élőkoncertes lemezt adott ki, Running On Empty címmel. Ez a lemez úttörő volt a rock and roll történetében, hiszen a korábbi élőkoncertes lemezek már korábban kiadott dalokat tartalmaztak, míg ez a korong csupa új, még nem kiadott dalokat tartalmazott.

1986 a Europe No.1 lett az angliai kislemezlistán a The Final Countdown c. dalukkal. A szerzemény további 25 országban is listavezető lett. A dalszöveget David Bowie egyik dala inspirálta, nem más mint a Space Oddity.

1993 Travis Tritt feldolgozott egy Eagles dalt, a Take It Easy-t, melynek forgatásán összegyűltek a korábbi Eagles tagok is. A zenekar ekkor döntött úgy, hoyg újjáalakulnak, és vadonatúj nótákkal indulnak turnéra.

1994 A Bush zenekar kiadta a Sixteen Stone című debütáló albumát, mellyel a későbbiekben Amerikában hatalmas ismertségre tettek szert, miközben Angliában a közvélemény és a szakma nagyban ignorálta a zenekar munkásságát.

2004 A Mötley Crüe zenekar bejelentette búcsúturnéját, az az előtt 5 évig nélkülözött korábbi dobosuk, Tommy Lee részvételével. A meglepő húzás nagyon jól sült el, hiszen egészen 2015-ig minden évben turnéztak, így a búcsúturné igazán elhúzódott az eredetileg egyszeri alkalomnak tervezetthez képest. 2015-ben pedig végleg elköszöntek közönségüktől, és külön utakon folytatták.

2015 Carole King tiszteletére a Kennedy Center Honors ünnepélyes koncertet szervezett a legendás zenész tiszteletére, ahol megannyi szerzeményét elő is adták, nívósabbnál nívósabb előadók: többek között Aretha Franklin is előadta a You Make Me Feel Like A Natural Woman c. King szerzeményt, melyet Fraklin tett világszerte ismertté.

“A szakma és a nagyközönség nagyra értékeli Carole Kinget – elsősorban mások számára írt dalaiért, de egyéni énekstílusáért, kitűnő lemezeiért is. Ami a szerzőséget illeti, partnerével, egykori férjével, Gerry Goffinal együtt bekerültek a dalszerzők és a rock and roll halhatatlanjai közé. A Goffin-King szerzőpáros fogalom volt a hatvanas években, akár a Pomus-Schuman, a Liber-Stoller, a Lennon- McCartney vagy a Jagger- Richards kettős. Carole King több saját dala és albuma is listavezető volt: a Tapestry például 15 héten át volt a Billboard 200-as albumlista éllovasa, s évekig maradt a listán, még 2000-es években is helye volt a legjobbak között. Összesen mintegy 400 dalnak szerzője, vagy társszerzője, ezt a dalmennyiséget mintegy 1000 énekes vagy együttes játszotta. A női előadók és dalszerzők többségétől eltérően nem tagadja életkorát.

Carole King négyéves korától tanult zongorázni, korán kezdett koncertekre járni, nyolcéves korában már színpadra lépett. Nagyon fiatalon kezdett dalokat írni. Főiskolás korában Co-Sines néven zenekart alapított, első nevével jegyzett dala a The Right Girl 1958-ban. Főiskolás korában ismerkedett meg Gerry Goffinnal (1939.február 11.), akihez 17 éves korában férjhez ment, ilyen minőségben 1968-ig maradtak együtt, de munkakapcsolalatuk később is megmaradt. Előtte volt egy kis futó kapcsolata Neil Sedaka énekessel, aki az ötvenes évek végén Oh, Carol című dalát neki ajánlotta. Dalban válaszolt Carole King is. A New York-i Brill Building “slágergyárnak” dolgozó Goffin-King szerzőpáros egyik legkorábbi sikere, a Will You Love Me Tomorrow?, amelyet számos előadó tűzött műsorára. A több mint száz listára került pop, rock, rhythm and blues daluk között olyan slágerek voltak mint az Up on The Roof., az It’s Too Late, a One Fine Day, a Tonight I Celebrate My Love, a Never Too Late To Rock And Roll, a Locomotion és sok más. Dalaikat énekelte-játszotta többek között a Drifters, a Beatles, a Chiffons, a Crystals, Aretha Franklin, James Taylor, a Blood Sweat and Tears, és a Monkees együttes. Carole King szerencsére nem írta túlságosan nőiessé a közös dalokat, de sajátjait sem- ez sikerének titka.

Ha mást sem tett volna, „csak” dalokat ír, akkor is helye volna a rock and roll és a pop aranykönyvében. Carole King azonban előadóként is kitűnő – koncerten és lemezen egyaránt. Miután véget értek a hatvanas évek, saját albummal jelentkezett. Az I Might As Well Rain Until September című dala Angliában harmadik lett. Az It’s Too Late Amerikában első lett és az angol tízes listára is felkerült. Az albumok sorában a Writer után következett a négyszeres Grammy-díjas Tapestry, a Music, a Really Rosie, City Streets című 1989-ben megjelent lemezét Eric Clapton közreműködésével, az 1993-as Colour of Your Dreams című albumát a Guns N Roses hajdani nagyágyújának, Slashnek a gitárjátékával készítette. A kilencvenes években a Broadwayn bemutatták első darabját.” Forrás: Literatúra

 

 

Források

This Day In Music

Wikipedia.com

Music History Calendar