Az előzetes várakozások alapján körülbelül akkora csodának számított az elmúlt hetek botladozásai után a MOL Pick Szeged kézilabda csapatának győzelme a Barcelona ellen. Tegye fel, akárcsak magában az a kezét, aki ezért az eredményért sokat adott volna. Én nem nyújtottam fel a kezem. Mert a Barcelona mégis csak a Barcelona, az egyetlen spanyol kézilabda csapat (óvatosabban pláne manapság ezzel a jelzővel, de azért még valószínűleg sokáig hívhatjuk őket a katalán mellett spanyolnak), amelyet, illetve amelynek maghatározó játékosait nem söpörte el az országot sújtó gazdasági válság. Csak halkan jegyzem meg, ha már felvetettem, azelőtt volt a Barca mellett egy Ciudad Real (későbbi nevén Atletico Madrid), egy Portland San Antonio, egy Leon, néha egy Bidasoa Irun, és tervben volt egy Real Madrid szintű spanyol csapat is. Ám ez utolsó terve a fiókban maradt, a többi egyesület pedig söprés áldfozata lett. Egy csak egy legény maradt talpon. Ők viszont nagyon is! A Barcelona legutóbb 2015-ben nyerte meg a Bajnokok Ligáját, éppen a Veszprémet verték meg a döntőben, míg a 2016/17-es final fourban is összetalálkoztak, és akkor a Veszprém nyert … igaz csak a bronzmeccsen.

Hogy a Szeged miket játszott a Barcelonával, arról szép emlékeket talán már csak a középkorúnál is picit idősebbek őrizgethetnek, ugyanis valódi téttel bíró meccsen legutóbb 1977-ben nyertek a Tisza-partiak (a 2008. március 16-i barcelonai 32-28-as győzelmet most hagyjuk, az már csak presztízs volt). Hogy szerencsés-e vagy nem, hogy három ilyen keserű szájízzel véget ért rangadó után pont a világ egyik, most épp hivatalosan 4. legerősebb csapata jön Szegedre, vagy jobb lett volna, ha esetleg valami gyengébb alakulat teszi tiszteletét az Újszegedi Sportcsarnokban, arról a Barcelona elleni meccsen 9 gólt szóró Balogh Zsolt is nyilatkozott rádiónknak.

Hogy mennyit is ér a néplélekben, értsd a szurkolók, ez a győzelem, azt jól mintázzák a teljesen megváltozott, 180 fokos fordulatot vett hozzászólások, és az a hozzáállás, amiket a csapat különböző fórumain lehet olvasni. Ez a győzelem annyit ér, amennyit meg tudunk belőle őrizni Svédországban a Kristianstad ellen vasárnap 19 órától. Ezekről a témákról beszélgettünk a Panda Rádió és a Civil Hang Stúdió élő műsorában Radócz Csaba sportújságíró barátommal.

A tenger megnyílt a Barcelona elleni meccs után, mert valljuk be, akkora csoda és annyira váratlan volt a november 19-i győzelem. Ezt a már említett elmúlt hetek után kevesen gondoltuk volna. Reméljük ma este Kristianstadban még nyitva is marad.

Fotó: Kondor Alexandra (Civil Hang Stúdió/ProEgy)