Idén is megrendezték a Szolidaritás Éjszakáját, amely a tél közeledtével hajléktalan ember-, és honfitársaink nehéz helyzetére hívja fel a figyelmet. Minden hajléktalan embernek megvan a maga tipikus, mégis egyedi története. A főszervező mellett a következő riportban egy ilyen történetet is meghallgathatnak pár percben. Hogy van-e, és ha igen, mi a tanulsága az ő történetének, azt már a kedves hallgatókra bízzuk.

November 19-én Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepe van, aki a szeretetszolgálatnak a védőszentje és az ehhez legközelebb álló csütörtökön szoktuk tartani a Szolidaritás éjszakáját.
Idén még van egy másik jelentősége is. Ferenc pápa első alkalommal november 19-re meghirdette a Szegények világnapját. Krízis időszakban önkéntes fiataljaink minden kedden vacsorát osztanak a rászorulóknak. Megkeresik őket azokon a helyeken ahol élnek vagy itt a lelkészség előtt.
Ma estére készültünk vacsorával, ruhaosztással és volt egy rövid műsor is, de mindemellett fontos a jó szó, a gesztus és a beszélgetés.

Mennyire van bizalmuk ezeknek az embereknek?

Már ismerik őket. Ennek a csoportnak van egy vezetője is, aki már több éve dolgozik ebben és teszi ezt az önkéntes munkát. Ismernek bennünket és így megvan a bizalom az irányunkba, tehát nem kell félnünk tőlük.
Van vacsora osztás a Máltai Szeretetszolgálat segítségével, de van forró tea osztás is és ruhaadományokat is fogadtunk, amelyeket most szétosztunk.

Már a télre gondolnak?

Igen inkább már a télre gondolunk. Ami nagyon fontos és szükséges a kabát és a meleg ruha mellett az a sál és a sapka, mert ezekből hiány van.
A fiataljaink általában szociális munkás szakon vannak és ezt tanulják, így gyakorlatba is tudják ültetni.
Én mindenekelőtt azt gondolom, hogy ha szeretettel közeledünk feléjük, akkor megvan a bizalom. A jó remény az volna, hogy minél kevesebb hajléktalan legyen, de az is jó ha minél többen vagyunk mi, akik kicsit jobb módban vagyunk és oda tudunk melléjük állni, kezet tudunk nyújtani nekik.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: