A Szegedi Tudományegyetemen a Hispanisztika Tanszék és az Amerikanisztika Tanszék együttműködéséből 2015-ben alapított Amerika-közi Kutatóközpont „Transnational Americas: Home(s), Borders and Transgressions – Américas Transnacionales: Hogar(es), Fronteras y Transgresiones” címmel háromnapos, kétnyelvű (angol és spanyol) nemzetközi tudományos konferenciát szervez. A 2017. november 16-18. közötti program központi témája az amerikai kontinens 21. századi kihívásai, ezek történelmi gyökerei, az Amerikai Egyesült Államok és Latin-Amerika jelenkori kapcsolatrendszerének vizsgálata. Erről nyilatkozott rádiónknak Dr. Lénárt András, a Hispanisztika tanszék adjunktusa.

A három napos konferencia alapvetően angol és spanyol nyelven folyik. Az első nap a megnyitó környékén lesznek magyarra fordított elemek is. 2015-ben alakult meg a Szegedi Tudományegyetemen a Hispanisztika Tanszék és az Amerikanisztika Tanszék együttműködésével az Amerika-közi Kutatóközpont. Ezt azért is hoztuk létre, hogy ha azt mondjuk, hogy Amerika akkor tényleg az egész amerikai kontinens benne legyen. Tehát az amerikanisztikás kollégák elsősorban az Amerikai Egyesül Államokkal és mi hispanisztikás elsősorban Latin-Amerikával foglalkozunk. Ebben a kutatóközpontban és a közös kutatásaink és publikációink során megvalósulhat az együttműködés.
Az Amerika-közi Kutatóközpont első nemzetközi konferenciája ez és a két tanszék oktatói a szervezők.
Ez az egész Amerika-közi Kutatóközpont alapvetően Anderle Ádám professzor ötlete volt és ő tervezte ennek a létrehozását. Meg is valósult két évvel ezelőtt, Anderle professzor még aktívan részt tudott venni a megalapításban és ennek beindításában (Dr. Anderle Ádám 2016. november 19-én hunyt el- a szerk.). A konferenciát részben az ő emlékének szenteljük és meg is emlékezünk róla.
Első nap rögtön a megnyitó után a Somogyi Könyvtárban szervezünk egy megemlékezést Anderle professzor úrról. Egyrészt lesz egy könyvbemutató, nagyrészt spanyol és részben francia nyelven írott tanulmányok gyűjteménye. Összesen 20 tanulmány jelenik meg ebben, kollégái, barátai, tisztelői és volt diákjai írtak ebbe a kötetbe. Spanyolul zajlik a könyvbemutató, de biztosítunk hozzá magyar tolmácsot. Erre szeretettel várjuk Szeged minden érdeklődőjét. Ezután megnyílik szintén a Somogyi könyvtárban egy Anderle Ádám emlékének szentelt kiállítás, ahol a könyvei, hozzá kapcsolódó dokumentumok és kitüntetések tekinthetők meg.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre:

Fotó: Facebook