November 14-én van a cukorbetegség elleni világnap. Ebből az alkalomból rendezett diabétesz napot a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központja. Mivel azonban meglátásuk szerint a hétfői napokon a hallgatók és a diákok jobban mozgósíthatók, ezért a tegnapi napon már megtartották ezt az eseményt. Kint jártunk mi is, először két szervező beszél arról, hogy mivel is készültek erre a napra.

A Szegedi Orvostanhallgatók Egyesületével közösen az SZTE TIK Green Team csapata hozta létre ezt az eseményt. A program érdekessége, hogy nem csupán a főiskolás egyetemistákat céloztuk meg vele, hanem a középiskolásokkal is felvettük a kapcsolatot. Ahogy látható is szép számmal érkeztek már az első előadásra a középiskolások is, illetve bárki aki a városból jön díjmentesen részt vehet ezen az eseményen. A nap folyamán párhuzamosan két esemény van itt.
Folyamatosan mennek az előadások, illetve prevenciós standokkal is készültünk, ahol a diabéteszről, a diétáról, a cukorbetegség kialakulásáról tehetnek fel kérdéseket az érdeklődők.
Egyes standoknál megmérhetik a vércukorszintjüket, testzsír százalékot és vérnyomást mérünk, valamint pontos válaszokat kapnak az orvostanhallgatóktól, illetve van egy fő támogatónk, ahol szintén a tulajdonos, aki diabetológus hallgató csatlakozott hozzánk. Ahogy említettem minden standnál szakszerű előadók mondják el a véleményüket a diabétesz kapcsán kialakult cukorbetegségről.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre:

Ezek után munkatársunk, Boros Tamás körbenézett a standok között, a diabéteszre specializálódott szakértőt sikerült megszólaltatnia, aki hasznos tanácsokkal látta el, nem csak kollégánkat, hanem valamennyi hallgatót.

Most azért vagyunk itt, hogy dietetikusként több kollégánkkal együtt a diabétesz napon előadásokat tartsunk, beszélgessünk mindenkivel és testösszetétel mérést tudjunk csinálni nekik. Mi itt mindannyian vagy végzett vagy táplálkozás tudományi mester. Én még most írom a szakdolgozatom dietetikából. Illetve a másik két kolléganőm szintén dietetikus szakemberek.

Mennyire érinti súlyosan az embereket itt Magyarországon a diabétesz manapság?

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: