Az ELI lézer kutatóközpont nagyprojektjének második fázisának keretében sajtótájékoztatót tartott november 9-én az ELI-HU Nonprofit Kft. Szegeden. A rendezvényen beszámoltak az első három lézerrendszer installálásáról: a közép-infravörös, a Terahertzes és a nagy ismétlési frekvenciájú lézert az ELI-ALPS munkatársai külsős kutatókkal tesztelik.

A lézerekről rádiónknak Osvay Károly, az ELI-HU Nonprofit Kft. kutatási technológiai igazgatója beszélt.

„A már működő közép-infravörös lézer energikus, néhány optikai ciklusnyi, széles spektrális tartományon hangolható impulzust biztosít. Ez a rendszer mind a 3-5-ször  nagyobb csúcsteljesítményével mind pedig és stabil működésével is meghaladja a jelenleg működőket. A nagy ismétlési frekvenciájú lézer tervezését és felépítését tekintve is egyedi, hiszen ez az első olyan rövid impulzusú lézer, amely a már az ipar és a távközlés által is használt dióda és szállézer technológiát ötvözi a nemlineáris impulzusrövidítéssel és a fázis stabilizálással. A rendszer robusztus, mégis helytakarékos, a 100 kHz-es ismétlési frekvencián akár 24 órányi stabil működéssel két optikiai ciklus időtartamú impulzusokat bocsájt ki.” Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: „Örömünkre szolgál, hogy az ELI-ALPS egyedülálló lézereinek segítségével új távlatokat nyithatunk számos fontos tudományos területen, mindeközben Szeged pozícióját tovább erősítjük a kutatói szféra hazai és a nemzetközi térképén.” – mondta Osvay.

Az eseményen számos, a tudományos életben jelentős hazai és külföldi személy is részt vett.

Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: „Örömünkre szolgál, hogy az ELI-ALPS egyedülálló lézereinek segítségével új távlatokat nyithatunk számos fontos tudományos területen, mindeközben Szeged pozícióját tovább erősítjük a kutatói szféra hazai és a nemzetközi térképén. ”

Dimitris Charalambidis, az ELI-ALPS vezető tudományos tanácsadója kiemelte: „Ezek a rendszerek a közeli röntgen tartományba eső ultrarövid (attoszekundumos) impulzusok új forrását jelentik, amelyeket az atomok, molekulák, biomolekulák, felületek és nanoméretű ultrahangos elektromos töltésdinamika vizsgálatára szánnak. A közép-infravörös lézer elsősorban fizikusok, kémikusok, biológusok, biofizikusok számára jelent majd egy teljesen újszerű kutatási eszközt.”

Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a rendezvény kapcsán hangsúlyozta: „Az ELI-ALPS központtal Magyarország egy egyedülálló lézerkutatási infrastruktúrát épített fel, amely az egész világról hazánkba vonzhatja a szakterület legkiválóbb kutatóit.. Az infrastruktúra fenntartását hosszú távon finanszírozó nemzetközi konzorcium (ELI-ERIC) létrehozására már számos ország jelezte támogatását.” Az ELI konzorcium jelenlegi tagjai december 1-jén az Európai Bizottsággal is egyeztetnek a további lépésekről. A megnyitón bemutatott berendezések jelentősége, hogy ezeken a hullámhossz-tartományokon korábban nem voltak elérhető lézerek. A tervek szerint ezeken a lézerrendszereken már novembertől kísérleteznek a kutatók.

Fotó: Bobkó Anna