Nemrég jelent meg Bálint László állambiztonsági kutató legújabb könyve, A hálózati nyilvántartás szereplői – Az államvédelmi és állambiztonsági hálózat nyilvántartása Szegeden és Csongrád megyében címmel. Másik 2017-es munkájához, Az Ellenséges elemekhez képest, ahogy a cím is mutatja, ezúttal a másik oldal, a megfigyeltekhez képest a beszervezők, beszervezettek, tartótisztek világát, névsorát írja le ebben a könyvben. Bálint László maga is ismeri ezt a világot, hiszen kémelhárító volt 1989 előtt. A könyvbemutató előtt mesélt el pár érdekes történetet rádiónknak.

Aki figyelmesen olvassa majd el ezt a könyvet és egymás után nézegeti a szereplőket, azt fogja tapasztalni, hogy bizony előfordulnak olyan esetek, hogy valaki ellenséges elem volt és együttműködő személlyé vált, de ellenkező eset is volt, előbb volt együttműködő és utána lett ellenséges elem.
Ebben a kötetben én töredékesen közzétettem, az együttműködőként nyilvántartottakat. Azért hangsúlyozom ezt, mert a nyilvántartáson van a hangsúly, mert előfordult, hogy olyan is nyilvántartásba került, aki nem is tudott arról, hogy őt beszervezettként tartják számon. Előfordult olyan egészen extrém eset, hogy nemlétező személyt vettek nyilvántartásba, és volt olyan is, hogy az egyik államvédelmi tiszt hálózati személyként a másik államvédelmi tisztet, a kollégáját vette nyilvántartásba. Az adott esetben, mikor az államvédelmi tiszt az államvédelmi tisztet szervezte be, az egy kis pénzzel járt, mert az találkozási lakás gazdája volt és azért néhány száz forintot adtak.
Hálózati nyilvántartás akkor ér valamit, ha aktuális. Tehát abban nem szerepelhetnek olyan adatok, amelyeket nem használtak fel a mindennapi munkában. Ezért a hálózati nyilvántartásból állandóan törölni kellett azokat, akik már nem voltak odavalóak. Úgy is mondhatnám, hogy véglegesen alkalmatlanná váltak az együttműködésre, vagyis meghaltak.
Szegeden és Csongrád megyében 200-300 körül volt a létszám a 60′-as évektől kezdve. Nyilvánvalóan az 1950-es években ez a szám nagyobb lett, talán a többszöröse is, mert akkor volt ez a tömeghálózat szisztéma és, aki csak élt és létezett, mindenkit beszerveztek, mert a hatalom mindenkiről tudni akart mindent.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: