Gyermekvédelem a mindennapokban címmel tartottak négymegyés szakmai konferenciát 2017. november 2-án a Csongrád Megyei Kormányhivatal épületében. Több apropója is volt a rendezvénynek. Az egyik a Gyermekvédelmi törvény (az interjúban Gyvt-nek is rövidítik) hatályba lépésének 20. évfordulójának alkalma, a másik ilyen fontos aktualitás, az egyes eljárási, és különösen az Általános Közigazgatási Rendtartásról szóló törvény hatályba lépése 2018-ban. A konferencia programját foglalta röviden össze Dr. Holubán Csilla, a Szegedi Járási Hivatal hivatalvezetője:

Ez a második konferencia, amit a Szegedi Járáshivatal szervezett. Ennek apropója, az, hogy szinte napra pontosan 20 éves a gyermekvédelmi törvényünk, 1997. november elsején lépett hatályba. Úgy gondolom, hogy ez a téma, amelyet a rendezvényünk felölel, olyan, amelyről nem lehet elég sokszor beszélnünk: Ez pedig a gyermekvédelem. Mai rendezvényünk nagyon sok témát felölel, sokkal szélesebb körben, mint a tavalyi. Szó lesz a 2018. január elsején életbe lépő eljárásjogi változásokról. Ezen kívül az ügyészség tájékoztatást fog adni, hogy a büntetőeljárásban milyen szerepet játszik a gyermeki jogvétség. Arról fog tájékoztatást adni, hogy a büntetőeljárásban, hogyan érvényesülnek a gyermeki jogok. Szó lesz arról, hogy a gyermekekre illetve a kiskorúakra az internet milyen veszélyekkel leselkedik.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre:

Holubán Csilla említette az úgynevezett Békés megyei protokollt. Meg szerettük volna tudni, mi is ez, és úgy hiszem, a legilletékesebbtől kaptunk választ.

A Békés megyei gyermekvédelmi partnerségi protokoll egy olyan szakmai anyag, amelynek célja az volt, hogy a gyermekvédelmi törvény által rögzített jelzőrendszeri tagok összességét egybefoglalja, egy csokorba gyűjtse azokat a jogszabályokat amelyek alapján a jelzőrendszeri tagoknak a gyermekvédelmi rendszerben dolgozni kell, hogy pontosítsa és részletezze, hogy az ágazati jogszabályok mentén, melyek azok a feladatok, amelyeket a jelzőrendszeri tagoknak el kell látni és ami végső soron a kardinális része a protokollnak, hogy a jelzőrendszeri tagok kapcsolódási pontjait megtalálja, vagyis azokat a  közös pontokat, amelyek mentén valóban a gyermek mindenekfelett álló érdekének megfelelően tudunk dolgozni.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: