Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal közös megemlékezésére került sor október 23-án. Az ünnepségen beszédet mondott B. Nagy László országgyűlési képviselő, Csongrád megye fejlesztési biztosa. Beszédében nem csak a 61 évvel ezelőtti országos, hanem a szegedi eseményeket is kiemelte. Mindenekelőtt azonban a helyszínről, Melocco Miklós a Szabadság pillangója című szobráról beszélt:

„A kommunista világrendszer az összefogás megrázkódtatását azonban soha nem tudta kiheverni. A becsületes gondolkodók pedig leszámoltak a Szovjetunióhoz és a kommunizmushoz fűződő illúzióikkal. Tette hozzá B. Nagy László.

Egy korábbi írásunk helyszínén felszólalt, még október 22-én a szegedi és Csongrád megyei ünnepségek állandó résztvevője, Fejér Dénes. Természetesen ő is felszólalt az október 23-i, rerrich Béla téren megtartott megemlékezésen is. Mindkét beszésében a régi bajtársakra való emlékezést, a még élők köszöntését emelte ki. A következő beszéd tehát még október 22-én hangzott el a szegedi Délvidék házban.