A Szegedi Tudományegyetem vezetésével elindult az „Ultragyors fizikai folyamatok atomokban, molekulákban, nanoszerkezetekben és biológiai rendszerekben” című projekt, amely az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. A projekt megvalósítására a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem alkotta konzorcium 1 398 614 522 forint támogatást nyert el.
A Projektről Szatmári Sándor professzor nyilatkozott Boros Tamásnak.

Talán az első magyarázatra szoruló rész a fizikai folyamat és utána felsoroljuk szinte az összes társtudományt. Atom, molekula vagy legyen fizikai, kémia. Utána jönnek nanoszerkezetek, biológiai rendszerek az pedig a biológiát és az orvostudományt is lefedi. Érdemes leszögezni, hogy manapság már a legtöbb reál tudomány a fizika eszközeivel dolgozik. Tehát a vizsgálati módszerek azok régebben, a régi osztályozás szerint a fizika területére tartoztak.
Ahogy az ismereteinket a világról nagyon sok esetben elektromágneses hullámok segítségével szerezzük, ahol minél nagyobb tér és időbeli feloldásra törekszünk. Ez az elektronika tárgykörébe tartozó, a hullámkeltés, a hullámok kezelése és feldolgozása. Régi, hosszú idős gyakorlatra nyúlik vissza és az elektronikai eszközeink kiváló példái ennek. Ugyanakkor látható, hogy a lézerek elterjedése alapvető változást hozott. Ma már a legmodernebb készülékekben megjelentek a lézerek. Ez elsődlegesen a kutatásra jellemző, hiszen a világ megismerésére irányuló törekvéseink és a tér és időbeli feloldás megismerésére irányuló törekvéseink, már olyan berendezéseket igényelnek, ahol az elektromos rádióhullámokon túlmenően az optikai tartományba tartozó hullámokra kell rátérnünk. Ezek az eszközök, de mára mindennapi életben a kommunikáció terén is a lézerek megjelentek. Külön érdekességet ad ennek a pályázatnak, ami tulajdonképpen lézeres technikákat használó vizsgálati módszereket takar, egyrészt az előállított impulzusok paramétereire vonatkozóan, illetve az erre alapuló méréstechnikák kutatásfejlesztésére irányuló pályázat. Ennek az elsődleges célja Magyarország különböző lézeres technikákat használó intézetei kutatásainak az összehangolása és egy olyan kritikus tömegnek a létrehozása, ami tovább fogja segíteni és fellendíti az egyébként is világhírű magyar lézeres kutatásokat.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre:

Fotó