Október 19-én sajtótájékoztatót tartottak a Szinergia Szakgimnázium és Szakközépiskola épülete előtt. Hallgassák meg Szabó Bálint sajtótájékoztatón elhangzottak rövid, vágott változatát.

A sajtótájékoztató után megkerestük Mogyorósi Ferencnét, az iskolát működtető Alapítvány vezetőjét. Mogyorósiné írásban válaszolt kérdéseinkre, levelét változtatás nélkül közöljük:

Szinergia Szakgimnázium és Szakközépiskola a 2016/2017-es tanévre vonatkozóan az ellátott köznevelési feladathoz kapcsolódó állami hozzájárulásból még nem kapott meg egyetlen fillért sem.

 Az elhúzódó, több hivatalnál folyó közigazgatási eljárások miatt az állami támogatás késedelme azt eredményezte, hogy az iskolának valóban vannak fennálló tartozásai, melyet az állami hozzájárulás hiányában egyelőre nem tud teljesíteni.

 A kialakult helyzetről az összes felügyeleti szervnek, miniszterelnökségnek, szakállamtitkárságnak, a finanszírozást folyósító Magyar Államkincstárnak is tudomása van.

 Az intézmény a 2016/2017. tanév vonatkozásában is rendelkezett mindazon feltételekkel, melyek az állami támogatás folyósításának feltételei (jogerős működési engedély, szakképzési megállapodás, keretszámra vonatkozó engedély). Mindezek alapján a köznevelési törvény biztosítja és előírja az állami támogatást az intézmény feladatellátásához.

 Az iskola kimagasló szakmai munkáját a mutatja, hogy az intézmény szakmai és egyéb működése a különféle állami ellenőrzések során mindig maradéktalanul megfelelt az elvárásoknak, s az előírt jogszabályoknak – így volt ez a 2016/2017. tanévben is.

 Bízunk benne, hogy a hatóságokkal együttműködve megoldás születik erre a lehetetlen helyzetre. Úgy véljük, hogy a kialakult helyzetet elsősorban a megoldáskeresés segíti, hiszen az intézmény majd két évtizedes múltja sok tanulónak, kollégának jelentette a szakmai műhelyt, egy életpálya kezdetét, a megbízható partnert és munkahelyet.

 Számunkra a legfontosabb, hogy az érintettek (tanárok, vizsgáztatók) megkapják a teljesített munkájuk és szolgáltatásuk ellenértékét.

 Folyamatos kapcsolatban állunk az érintett közigazgatási szervekkel, s erőn felül mindent megteszünk a helyzet rendezése érdekében. A támogatás kiutalásával kapcsolatban még nem zárultak le az eljárások.

 A tanulókat soha semmilyen hátrány vagy kár nem érte és nem éri a kialakult helyzet ellenére sem.

 Üdvözlettel,

 Mogyorósi Ferencné

igazgató

Ezek után kíváncsiak voltunk Szabó Bálint véleményére is, változtat-e álláspontjukon bármit a bejelentés. Most hallgassák meg Szabó Bálint vágatlan reakcióját.

Az ellentmondások miatt is fontos, hogy a Szinergia-ügyet végigkísérjük, hiszen fontos, hogy az ügy lezárásáról is tájékozódhassanak olvasóink és hallgatóink.

A borítókép illusztráció