Ezzel a címmel nyílt kiállítás október 17-én az SZTE Klebelsberg Könyvtár Átriumában. A kiállítást Jancsák Csaba, az SZTE JGYPK dékánhelyettese, valamint Miklós Péter, a Hódmezővásárhelyi Emlékpont igazgatója, történészek, a téma kutatói nyitották meg. A kiállítással egybekötöttek két kötetbemutatót is, egyrészt Miklós Péter: A szabadság reményei. Egyéni és közösségi cselekvésformák 1956-ban, valamint szintén Miklós Péter művét, a  „Részt vettem a szabadságharc megmozdulásaiban” Putnik Tivadar (1929- 1998) című könyvét. a kiállítás megnyitója után Miklós Péterrel beszélgetett Boros Tamás.

Szeged volt október 16 a forradalom lángja, és ahogy itt a Szabadság pillanatai kiállítást elnézem, két egyházi személy kivételével ez Csongrád megyének a mikrotörténelméről szól.

Csongrád megyéhez kötődnek ezek az egyházi személyek is. Mindszenty József kapcsán annyit érdemes megemlíteni, hogy 1946-ban, amikor a Szent Gellért ünnepségen itt járt, Szent Gellért vértanú halálának 900. évfordulója alkalmából, akkor a provokátor kommunisták is motorral végighajtottak a palástján amikor vonult be a templomba. Ő szerette ezeket a barokkos formulákat és a hosszú uszályokat. Úgyhogy azt, ha nem is szovjet csizma, de magyar kommunisták motorjának az abroncsai taposták.
Dél-Alföld és Szeged világa elevenedik itt meg A szabadság pillanatai. Egyéni és közösségi cselekvésformák 1956-ban című tárlaton. A szabadságnak és a pillanatnak is a közös jellemzője az, hogy illékony. Ez egy nagyon fontos üzenete 1956-nak, hogy ezek az emberek néhány napig voltak a történelem főszereplői. Nem csak azért, mert fölfordulás van, nincsen oktatás, nincsen munka, emberek felfegyverkezve szerveznek ellenállást, közellátást vagy vonulnak be a szovjet csapatok, hanem tudták, hogy ez egy nagyon fontos és nagyon súlyos időszaka a magyar történelemnek. Ahogy mondjuk segítséget vagy kiállást csak szimbolikusat kapott a magyarság és azért látható itt a tablókon XII. Piusz Pápa, aki több körlevelet is ezekben a napokban kiadott, éppen a nándorfehérvári diadal 400. évfordulójára is emlékezve és a magyarságnak a pogány ellen való küzdelmében. Ugye XII. Piusz harcosan antikommunista.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre:

Fotó