A megújult Szeged folyóirat mutatkozott be a Reök palotában. A jövőre 30 éves, a várost érintő kulturális és tudományos cikkeket közlő magazin új főszerkesztőjével, Bene Zoltánnal (borítóképen) beszélgetett Boros Tamás.

Áprilisban írt ki Szeged város önkormányzata, mint alapító és a Somogyi Könyvtár, mint kiadó pályázatot Szeged folyóirat főszerkesztői posztjára. Ebben a pályázatban voltak bizonyos megkötések. Többek között az is, hogy a pályázóknak meg kellett jelölni, hogy amennyiben ők nyerik el a megbízást, akkor kikkel kívánnak együtt dolgozni, tehát, hogy milyen szerkesztőbizottságot állítanak fel a laphoz.
Ez a szerkesztőbizottság egy társadalmi szervezet. Itt nem olyan értelemben vett szerkesztőségről van szó, hogy minden nap együtt ülnénk egy szobában és vitatnánk az élet és a nap nagy dolgait. Szerkesztőbizottságról van szó, viszonylag rendszeresen, vagyis 2-3 havonta ülésezünk és természetesen közben is tartjuk a kapcsolatot, de nem napi szinten munkálkodunk együtt. Az effektív napi munkálatokat én végzem és én próbálom minél inkább bevonni a szerkesztőbizottságot a szerkesztésbe. Nem csak egy legitimációs névsorként. Ezért is gondoltam azt, hogy ne tucatnyian legyenek a szerkesztőbizottságban, mert annyi embert lehetetlen összeszervezni.
Irányultság a témaválasztás az nem változott és nem is változhat, hiszen mind a kiadónak mind az alapítónak van egy markáns elképzelése. Ők egy helytörténeti kulturális jellegű lapot képzeltek el és annak biztosítják a financiális hátterét. Tehát nem közéleti, politikai vagy ifjúsági lapról van szó és nem is tudományos fórumról, hanem egy olyan várostörténeti és kulturális folyóiratról, amely a tudományosság igényével ismeretterjesztést vége. Tulajdonképpen ez egy hibrid kiadvány. Egyrészt olyan, amely a tudományos életnek is meg szeretne felelni másrészt pedig egy ismereterjesztő funkciót is be kíván tölteni.
Magazin jellegű a lap, hiszen ez a pályázatban kikötésként szerepel. Ez azt jelenti, hogy valamilyen szinten olvasóbarátnak kell lennie. Én úgy gondolom, hogy ebben változásra szorul. Kicsit szellősebbé kell tenni a lapot. Nem túlzsúfoltan, hanem a megjelenésében könnyebben olvashatóvá kell tenni.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre:

Fotó: Facebook