2018-ban két fontos eljárásjogi kódex is hatályba lép. A polgári eljárásjogi, valamint a büntető-eljárásjogi törvényre való felkészülés is fontos, időt és képzést igénylő feladat valamennyi jogászi foglalkozást űző személy számára. Természetesen kiemelt szerepe van a bíráknak is. A térség, Csongrád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun Szolnok, valamint Békés megye bíráinak képzését a Szegedi Ítélőtábla koordinálja. Ennek menetét mondta el Boros Tamásnak Dr. Hámori Attila (képen jobb oldalon), a koordináció vezetője, a Szegedi Ítélőtábla elnökhelyettese.

Amint a hallgatók előtt is valószínűleg ismert a jogaikat érintő két legfontosabb törvény az alaptörvény után, gondolok itt a polgári törvénykönyvre és a büntető törvénykönyvre újra kodifikálásra, újra szerkesztésre került az elmúlt években. Az ehhez kapcsolódó jog érvényesítésről szóló törvény, tehát, hogy hogyan tudják érvényesíteni a kódexekben megfogalmazott jogaikat ezek az eljárási kódexek. Ezek módosítása is megtörtént. Hatálybalépésére azonban a jogalkotó 1-1 évet hagyott, vagyis nem egyszerre történt a két törvény hatálybalépése. Polgári perrendtartásról szóló törvény az 2018. január elsején, míg a büntetőeljárási kódex 2018. július elsején az év közepén lép hatályba.
Tehát 1 évünk van a  felkészülésre. Ezt igyekszünk nagyon jól kihasználni az Országos Bírósági Hivatal által koordináltan, szervezetten, de regionális szinten történnek a képzések. A bírák kétszer 4 napos képzést kapnak mind a polgári per ellátásban és a büntetőeljárási kódexről a saját ügyszámuknak megfelelően természetesen. Fölösleges képzés nem történik. Ehhez azonban még helyi szinten több más képzés is kapcsolódik, hiszen nyilvánvaló, hogy ez a kétszer 4 napos képzés nem elég, hanem készült tankönyv is a kódexekhez, hogy még nagyobb mélységben el lehessen sajátítani. Videóanyag, hanganyag és sok más dolog is szolgálja az egyéni felkészülést is.
Azt látni kell, hogy nem arról van szó, hogy itt beülünk és 2 hét alatt mindent megtanulunk, hanem ez komoly munkát igényel az egyes bírók és bírósági titkárok részéről. Tehát ez egy hosszú folyamat. Szeptember 18-án kezdjük el. A Szegedi Törvényszékkel rendezett képzéseken vesznek részt az ítélőtábla bírák is.

Fotó: Szegedi Ítélőtábla – Bátyi Zoltán

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: