Immár 3 éve, az I. világháború valamennyi évének centenáriumához köthető évben felkeres az első nagy világégéshez köthető helyeket Zelei József (képünkön), kerékpárja segítségével. Augusztus 24-25-én Szegeden is járt, ahol 25-én pénteken délelőtt megkoszorúzta az Aradi vértanúk terén, a boltívnél található első világháborús katonák szobrát. Még előtte, csütörtök este nyilatkozott Boros Tamásnak.

14 év óta járom a világot a béke jegyében. Ez alatt az idő alatt mind az 5 kontinenst, illetve 73 országot vagyis közel az egyenlítő kétszeresét kerékpároztam be. Ez annyit jelent, hogy jártam Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Tasmániában, Ázsiában, Afrikában és Európa szinte minden országában.
4 éve már az első világháborúnak a centenáriumának az emlékére kerékpározom. 2014-ben indítottam az első centenáriumi béketúrát. Ez dél és nyugat-európai első világháborús frontvonalak mellett, mert ugye én megpróbáltam szigorúan a lövészárkok mentén haladni Szarajevótól egészen az Atlanti-óceánig, majd onnan pedig Párizsba érkeztem.
A második túrám 2015-ben a keleti frontvonal volt, ahol szintén egészen a Balti-tengerig ugyan ezzel a forgatókönyvvel, tehát megközelítve az első világháborús frontvonalakat, lövészárkokat.
2016-ban szintén az első világháborúnak a tiszteletére a doberdói Isonzó völgyében jártam és az a megtiszteltetés ért, hogy a Vatikánban a pápa személyes audiencián fogadott, amely szintén a béke jegyének apropójából történt.
Most 2017-ben a Korzika és Szardínia közötti Asinara szigetére megyek. Ez pedig azért érdekes, mert 1915-ben ezen a szigeten tartották fogva a magyar hadifoglyokat, illetve ide hajtottak le Szerbiából több 10.000 magyar hadifoglyot. Szó szerint lehajtották őket. Természetesen ez abszolút nem felelt meg a mindenkori hadifogoly szabályoknak. Megkínozták, kivégezték őket és olyan embertelen, állatias körülmények között éltek, hogy ha ezt még túl is élték, akkor a kolera vagy bármilyen más járvány vitte el őket. Erről a történelemkönyvek egyáltalán nem írnak.
Erre szeretném felhívni a figyelmét a világnak és Európának, hogy ilyen többet ne történjen. Nem az a cél, hogy feltépjem a sebeket vagy bárkit felelősségre vonjak.

Fotó: Jéga Szabó László; Két keréken a Nagyvilágban

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: