Minimyst nevét a közönség és a zenei szakma debütáló downpopként definiált slágere, a 2014-es Birdhouse révén ismerhette meg. A dalt a legjelentősebb magyarországi rádiók is előszeretettel játszották, melynek sikere gyorsan kiadói szerződéshez juttatta a név mögött álló dalszerzőt, producert, énekest, Mészáros Istvánt. Az első nagylemez a Hard Water címet viselte, dalainak hangszerelése folyamán – további zenészek bevonásával – az eredetileg “one man” projekt zenekarrá alakult.

A már harsányabb, az elektronikát gitárzenével elegyítő élő megszólalást a lemezen szereplő Fonogram- és Artisjus-díjas Jónás Vera és, és az egyébként a Neo zenekarból is ismert Manoya erősítette, mindkettőjük előszeretettel közreműködött a nagyobb Minimyst-koncerteken.
Minimyst dalaihoz sokszor elengedhetetlen női orgánumot és attribútumot 2017-ben már a formációban állandó közreműködőként szereplő magyar anyanyelvű, de ghánai származású soul, funk énekesnő, Telma Lincoln testesíti meg a koncerteken. Telmával még csak néhány közös koncertje volt a zenekarnak, a hatás azonban máris pozitív irányban mérhető a közönség részéről. 
A formáció idén elindul a Cseh Tamás Program most kezdődő lemezes pályázatán, ha azt megnyerik, akkor a tervek szerint 2018 tavaszán kijönnek egy új nagylemezzel, amin már minden dalban a Telma viszi a főéneket, árulta el Benedetti péter, a csapat basszusgitárosa. Ha nem nyernek, akkor is lesz anyag, csak akkor nincs megszabott határidőhöz kötve a befejezése.
A zenekar a Cseh Tamás Program induló zenekaros pályázatára Promises című számával készült,amelyet a beszélgetés végén meghallgathatnak. A dalt és a szöveget Mészáros István szerezte, a hangszerelésről és a keverésről Szabó Bálint gondoskodott. Álljon tehát itt a zenekar teljes összetétele:
Benedek Tamás – Dob
Benedetti Péter – Basszusgitár
Mészáros István – Ének, Gitár
Szabó Bálint – Gitár
Telma Lincoln – Ének
Kocsis Vilmos kollégánknak sikerült telefonon elérni Telma Lincolnt, és a lent hallható interjúban a kezdetektől kiindulva az előttük álló útról és tervekről kérdezte. Ismerjék meg önök is a Telma Lincoln and Minimyst formációt, és hallgassák meg az interjú után Promises című dalukat.