Jeles tudományos nemzetközi konferenciának adhat otthont Szeged szeptember 1-ig. a 33. alkalommal megrendezett European Conference on Surface Science tematikájában átöleli az elméleti szilárdtestfizikától az alkalmazás-orientált nanotechnológiáig a legfrissebb tudományos eredményeket az „intelligens” felületek atomi léptékű kutatásában. A konferenciasorozat nemzetközi szakmai hátterét az Európai Fizikai Társaság (EPS) és a Nemzetközi Vákuumtársaság (IUVSTA), illetve a két szervezet által közösen felállított „ECOSS-Board” testület adja, védnökei a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és a Magyar Tudományos Akadémia elnökei. A Solymosi Frigyes akadémikus nevével fémjelzett szegedi felülettudományi iskola több évtizedes nemzetközi kapcsolatait is kihasználva, számos jeles előadót sikerült megnyerni az SZTE Tanulmányi és Információs Központban rendezett konferenciára, amelynek témájáról és jelentőségéről Dr. Berkó András, az MTA-SZTE Kutatócsoport tudományos tanácsadója, a konferencia elnöke beszélt Boros Tamásnak.

Korábban Nyugat-Európában főleg a német területen nagyon erős egyetemi kutatás irányult ilyen felületi kutatásokra. Alapvetően a korábbi konferenciák inkább Nyugat-Európában zajlottak. Tavaly előtt voltunk Törökországban, de alapvetően ezek mind Nyugat-Európára koncentrálódnak. Kevés Kelet-Európa. Éppen azért, mert az ilyen irányú kutatások nem annyira intenzíven műveltek.

A magyar állam vagy EU-s forrásból mennyire sikerül ezekre forrásokat szerezni?

Lehet, de az EU-s források olyanok, hogy ahhoz jól kell dolgozni itthon. Tehát úgy tudsz elnyerni ilyen forrásokat, hogy ha már spíler vagy a saját területen és nagyon nagy név vagy, netán betársulsz valamilyen közösséghez.

Ilyen szempontból úgy gondolom, hogy a magyar aggyal nincsen probléma. 

Igen. Általánosan nincs. Egy adott területen azért, mint például ez a felület tudomány ez nem annyira erős vagyis nincs olyan erős bázisa itthon, hogy saját jogon nagy európai pénzt meg tudjunk nyerni. Ez is csak félig igaz, mert azért vannak olyan átfedő pályázatok, amelyekből mi is részesülünk. Kifejezetten a legelemibb folyamatok pontos megértésére irányuló precíz munka Németországhoz kötődik leginkább. Magyarországon van néhány labor, ahol ez valamelyest művelődik, de Szeged ebből a szempontból ki is lóg a sorból.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: