John Lee Hookerről már ejtettünk néhány szót, mint augusztus 22-én született zenész. Azonban vannak a születés napja szempontjából “hű követői” neki. Valahogy augusztus 22-én sok kiváló zenész születik, hát ők se maradjanak megemlékezés, és köszöntés nélkül. A végén pedig egy kiváló zenekari produkció színesíti a beszélgetést, a főszerepben Hárs Viktor (képen).

Kimaradtak a többiek. John Lee Hookert kiragadtuk és a többiek lemaradtak.
Mi szeretünk együtt rádiózni és jó dolog így összekötni a tartalmakat. Szerencsés volt ez a dalválasztás, ugyanis tegnap Amerika zengett és általa az egész világ nézte közvetítésekből a teljes napfogyatkozást. Ez a Total Eclipse of the Heart híres Bonnie Tyler szám egészen eredetien új fényt kapott és újjászületett, mint egy új napfogyatkozás. Ez egy különleges egyéniség ez a kedves hölgy, aki 1963. augusztus 22-én született. Zongorista és dalszerző énekes. Azon egyre fogyatkozó ritkaság és világsztár, aki zongora mellett ül, és úgy csinálja meg a slágereit. Különleges egyéniség. A számaiban is filozofikus és kicsit elvont. Különösen a nyilatkozatai bizarrok és nehezen értelmezhetőek, sok utalás és sejtelmesség van bennük. A rajongóit ‘fülek lábakkal’ néven nevezi.
Ez nekünk szimpatikus a Dr. Rock szakrendel műsorában. Mi is a fülekre apellálunk, hiszen tényleg tanítani kell az embereket művészien zenét hallgatni és akkor lehet a színvonalat emelni. Eddig becslés szerint 12 millió albumot adott el az Egyesül Államokban és az Egyesül Királyságban népeszű.
Fordítsuk komolyra a szót. Claude Debussy, aki a 20. századi zene, főleg hangzásban, harmóniavilágban való legnagyobb megújítója Bartók Béla előkészítője, ezt mindjárt hozzá is kell tenni nyilván az oldalán Maurice Ravellel, akik tulajdonképpen egy kicsit Ravel még jobban a könnyű zene felé is tesznek, de Debussynél inkább ez a posztimpresszionista hangfestészet az, ami előkészíti azt, ami lesz később. Nagyon nagy követője lesz Duke Ellington, Stan Kenton és a legnagyobb hangszerelő Gil Evans nevét emelném ki. Ez nem jazz történet előadás, viszont összefügg a két dolog.

Kép forrás

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: