Kakas Béla, a Csongrád megyei Közgyűlés elnöke rádióknak elmondta, hogy a közgyűlés mi módon díjazhatja a megye polgárait, és a díjakat milyen kritériumok alapján ítélik oda. Március 15-és és augusztus 20-án adják át ezeket az elismeréseket, ma a helyszín tovább emeli az egyébként is rangos elismerések fényét.

A megyei díjazási rendszer egy rendelettel van szabályozva. Március 15-én, illetve augusztus 20-án adjuk át az elismeréseket, a díjakat. Itt, ha elkezdjük, akkor a díszpolgártól a Csongrád megyéért érdeméremtől, a közoktatás a kultúra köznevelést és azokat az életmű teljesítményeket méltatjuk, amelyek kiemelkedőek Csongrád megyében. Itt a közszolgálatban elvégzett munkát is tudjuk díjazni. Látszik a mostani díjazottak között egy népdal énekes kislány, akinek olyan híre van már világ szerte, hogy büszkén mondhatjuk, hogy ő is Csongrád megyébe tartozik ő is kapott egy elismerést.
A rendszer úgy működik, hogy bizonyos határidőig javaslatot kell tenni. Ezután egy bizottság értelmezi a javaslatokat. Meg van határozva rendeletben hogy egy-egy elismerés egy évben hányszor adható. Például díszpolgári cím egy-egy adható, de akár az elnöki dicséret vagy a megyéért végzett egyéb tevékenységet általában kettő vagy három díjjal tudjuk értékelni. 

Augusztus 20. Ópusztaszer miatt is különösen jelentős a megyének. Hogyan készülnek általában augusztus 20-ra, illetve hogyan készültek ebben az évben?

A Csongrád Megyei Közgyűlés és a Csongrád Megyei Kormányhivatal közös rendezésében immár hagyomány, hogy Ópusztaszeren a Nemzeti Történeti Emlékparkunkban tartjuk a kiemelt állami, nemzeti ünnepünk megemlékezési műsorát, illetve a díjátadásokat is. A helyszín üzenete, olyan szinten emeli meg az ünnep méltóságát, hogy szerintem országosan is feltettük a mércét színvonalban, tartalomban és minőségben egyaránt.
Itt hallhattuk az ünnepi beszédekből is, hogy 1000 éves múltunk a Szent István királyi hagyaték, alapító királyunk, illetve én azt szoktam mondani, hogy nem csak államalapító, mert felépítményt is létrehozott már, hiszen törvényeket alkotott és elhelyezte Magyarországot Európa és az egyház rendszerében úgy, hogy megerősödő állammal tudott neki indulni annak az évezrednek, amelyben büszkén mondhatjuk, hogy sokan elvéreztek volna, de a kemény magyarságtudatunk összetartotta az országot.

Fotó: Civil Hang Stúdió

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: