2004-ben felfüggesztették az általános hadkötelezettséget Magyarországon, a haderő kiegészítése önkéntes alapúvá vált. Hogy miért van szükség az önkéntes tartalékos rendszerre, hogyan működik, a belépő számára milyen előnyöket biztosít és arról az önkéntesek csak védelmi feladatot látnak el Gulyás Zoltán dandártábornok beszélt.

Azért van erre szükség, mert 2004-ben felfüggesztették a hadkötelezettségen alapuló katonai szolgálatot. Ez a 13 év megmutatta azt, hogy nincsen a magyar tartalékos rendszernek utánpótlása és így az rohamosan csökken.
Egy olyan rendszerben kell gondolkodnunk, amely az emberekről gondoskodik és védelmet ad nekik. Járási kötelékekben szervezeteket hozunk létre és ők adják az embereknek, a családoknak a biztonságot. A korosztály 18-tól 60 éves korig terjed. Természetesen a fiatalokat, egyetemistákat várjuk. Több egyetemi megbeszélésen vettünk részt rektorokkal. Óriási az érdeklődést és óriási mellék adottságokat adunk, mint ösztöndíj támogatást, kreditpontot, nyugdíjpénztár támogatást. A fiataloknak könnyebb az egészhez hozzáállni, mert a nyári szünetben egy 2 hetes kiképzéssel az egészet le lehet tudni, míg az idősebb, dolgozó társadalomnak sajnos csak a hétvége marad 1 napos kiképzésekben az egészet megvalósítani. Ők béke helyzetben kiképzést hajtanak végre. Csak katasztrófavédelmi feladatokat látnak el és nem műveleti tartalékosok. A reguláris erők támogatását pedig csak békétől eltérő időszakban, különleges jogrendben tartunk rá igényt, így a behívásuk akkor kerül végrehajtásra. Körülbelül 8-10 év múlva 700 embert várunk Csongrád megyébe.

Szakmai szempontból mikor vetődött fel az, hogy szükséges lenne ez a fajta utánpótlás?

Mindenképp szükség van egy erős tartalékos rendszerre. Volt egy 120.000 fős hadsereg. Elértük ezt a körülbelül 30.000 főt és nincs több tartalékunk. Kiöregedtek az emberek. Amit elmondtam már itt, hogy mi a tartalékos feladatrendszere, milyen feladatokat várunk tőlük csak a fiatalok tudják megtanulni. Ha az ifjúságot képessé tesszük arra, hogy minimálisan gondoskodjanak és azért járási szinten, hogy a saját járásukról, a saját területükről továbbá gondoskodjanak a családjukról, azok biztonságáról, a köz értékeiről és egyaránt megvédeni azokat bármikor, amikor szükség van rá ez az erő erre alkalmas.

Fotó: Mórocz Sándor

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: