Korábban már hallhatták tudósításunkat az Ecocamp nevű, elsősorban középiskolásoknak kiírt közgazdasági nyári tábor megnyitójáról. A tábor keretében, még július 25-én délelőttjén adott elő az ECONVENTIO Kerekasztal Közhasznú Egyesület elnöke, Sápi Ákos. A téma, ahogyan az egyesület fő célkitűzésében is hallatszódik, a fiatalok tudatos pénzügyi gondolkodásra nevelése, tudatos pénzügyi döntéseik elősegítése. A következő interjúban tehát Sápi Ákost és az egyesület egy tagját, Kovács Katalint hallhatják.

Az egyesületet 7 éve alapítottuk. Az alapítók első sorban pénzügyekkel foglalkozó vállalkozók. Az volt az alap motivációnk, hogy a 2008-as válság megmutatta, hogy mennyire törékeny is az egyének a családok pénzügyi ismerete és ezekből a hiányzó ismeretekből milyen sok rossz döntést hoznak. A válság megmutatta, hogy ezeknek a rossz döntéseknek nagyon fájó következményei vannak egy-egy közösségre, családra vagy az egyén életére egyaránt. Mi úgy gondoltuk 2010-ben, hogy az egyesületnek a fő célja az, hogy elsősorban a fiatalokat a 14-20 év közötti korosztályt segítsük abban, ha már nem feltétlen kapják meg a megfelelő szülői mintát, hiszen ők sem tanulták meg ezeket a pénzügyi ismereteket akkor legalább a fiatalok kapják meg és legyenek felkészültek ebben.

Mikor a pénzügyi válság kirobbant mindenki a bankokat és a felelőtlen hitelkonstrukciókat, a szerződéseket okolta.

Valóban. Természetes, hogy azok a termékek, amelyek akkor megjelentek úgymond olyan modern deviza alapú termékek voltak, amelyek ismeretlenek voltak a magyar piac számára is. Azonban én ezek mellett mindig vizsgálom az egyén felelősségét is, azt is fontosnak tartom, hiszen nyilván aki aláírta azt a  szerződést annak vállalnia kell azért a felelősséget és annak következményeit. Természetesen nem értek egyet azzal, hogy egy ilyen viszonylag kevés ismeretekkel rendelkező társadalomra ezeket a termékeket rázúdították, hanem körültekintőbben kellett volna ezeknek az ismertetésében is eljárni és akkor elkerülhetőbbek lettek volna. Mindenesetre mi nem a felelőst keressük és nem is a mutogatás a célunk, hanem az, hogy az a generáció, aki most belenő ebbe, már tudjon megfelelő módon tájékozódni.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: