A szegedi Széchenyi tér több okból is jó helyszín rendezvények tető, egész pontosan szabad ég alá hozására. Az egyik ilyen ok, hogy jártában-keltében, ha nem is tud róla az ember, belebotlik. Augusztus 15-én az Art 4 Youth eseményében bukkantunk bele ilyen módon. Free art, és hasonló hívószavakra, valamint kisebb színes forgatagra lettünk figyelmesek. Kíváncsiságunkra, hogy mi is ez, Bódi Péter főszervező, a Ctrrl + V Nemzetközi Művészeti és Ifjúsági Egyesület elnöke, valamint a csoport vezetője, és az egyik segítője, Börcsök Barbara adott választ nekünk.

Elsősorban Erasmus+ ifjúsági cseréket szervezünk művésztelep formájában az elmúlt fél évben.

Miről szól ez a rendezvény?

Gyakorlatilag mi néhány civil és alkotó beállítottsági fiatalok vagyunk az egyesületnél. Elsősorban közösségi művészettel foglalkozunk. Aktív társadalmi részvétellel próbáljuk bevonni a fiatalokat különböző közösségi projektekbe elsőként a művészet eszközével. A közösségi művészetnek az a lényege, hogy a művészet, mint eszköz jelenik meg és nem cél. Tehát maga  közösség teremtő aktus fontosabb, mint a végtermék. Az elmúlt napokban felkészültünk ezekre a projektekre. Sokkal többet foglalkoztunk azzal, hogy a résztvevők, akik különböző területekről érkeztek, például Macedóniából, Spanyolországból és Magyarországról képbe kerüljenek a képzőművészetnek ezzel a formájával és lehetőségeivel. Tartunk egy nyílt workshopot is a Széchenyi téren. Ezt követően, augusztus 16-án és 17-én, az Alsóvárosi Kultúrházban pedig megismételjük és kiállítjuk a műveket, hogy ezt a két útját tapasztalhassák meg a résztvevők az alkotási és a kiejtési folyamatnak is.

Itt valóban nyílt terepen, szabadtéren vagyunk. Ez azt jelenti, mint ahogy a felhívás is, hogy aki kedvet érez az becsatlakozhat hozzátok?

Nem szerettük volna megkötni az alkotóknak a kezét, viszont arra bátorítottuk őket, hogy lehetőleg olyan projekteket hozzanak létre, amelyek valamilyen formában a helyieket és főleg a fiatalokat bevonja. Megismerteti velük a művészetnek néhány új formáját és az Erasmus+-t. Beszélgetünk velük a mobilitási lehetőségekről, amelyekkel mi is foglalkozunk. Gyakorlatilag az a  művek szerepe, hogy a macedón, spanyol és magyar fiatalok együtt dolgozzanak valamin.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre:

Fotók: Art 4 Youth