Az idén 25 éves szegedi csillagvizsgáló javára gyűjtöttek július 29-én. A gyűjtés módjáról, valamint annak szükségességéről mesélt Boros Tamásnak Barna Barnabás, a Szegedi tudományegyetem Természettudományi Karának munkatársa.

A csillagvizsgáló évek óta rossz állapotban van, és ahogy írják a belső terek is felújításra szorulnak. Mióta akut probléma a csillagvizsgálónál, illetve van e ígéret ezzel kapcsolatban?

A csillagvizsgáló 1992-ben nyitotta meg kapuit. Ezt követően egy bő másfél évtizeden keresztül gondtalanul működött, azonban 2009 során az alatta lévő agyagréteg kiszáradt a nyári aszályban és az épület megsüllyedt. Ekkor jelentek meg az első repedések. Ez a probléma igazán súlyossá két évvel később 2011-ben vált. Ekkor már az épületet veszélyesnek nyilvánították és csak külső felújítás után folytathattuk a rendszeres nyitva tartásokat és méréseket. az épület belseje viszont az elmúlt negyed században jelentősebb felújításon nem esett át. Ha fogalmazhatunk úgy, akkor egyfajta szépészeti beavatkozásra szorul az épület belülről, míg a statikai jellegű probléma valószínűleg előbb vagy utóbb vissza fog térni. Az még nem egy sürgős probléma, de hogy megalapozzuk a csillagvizsgáló következő évtizedeit szerettük volna már most felhívni erre a figyelmet. 

Ezek a problémák, amelyeket Ön most említett szokták e zavarni a hétköznapokban a programokat, a látogatás rendjét vagy éppen az ott folyó munkálatokat?

Amit tudni kell a csillagvizsgáló nyitva tartásairól, hogy habár szakmailag abszolút professzionális nyitva tartásokat igyekszünk nyújtani a látogatóinknak, ezalatt azt értem, hogy az egyetem csillagász hallgatói és kutatói tartják ezeket a nyitva tartásokat, emellett maga az épület belseje illetve egyéb körülményei tulajdonképpen amatőr jelleget mutatnak és ez zavarhatja a látogatókat is. Emiatt is törekszünk arra, hogy maga az épület is egy tisztább, kellemesebb, nyugodtabb légkört árasszon és amennyiben lehetséges a bútorzatot felújítsuk, dekorációval csinosítsuk ki és hát természetesen ahol már esedékes ott a falat is kijavíthassuk. 

A csillagvizsgáló 25 éves évfordulója kapcsán volt most július 29-én egy rendezvényük…

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre:

Fotó: Szegedi Csillagvizsgáló