Kiskunmajsán található hazánk első és egyetlen 56-os múzeuma, amelyet Pongrátz Gergely, a Corvin köz egykori főparancsnoka alapított. Célja az volt, hogy léterhozzon egy olyan kiállítást, amelyben helyet kapnak az 56-os forradalomhoz és szabadságharchoz kapcsolódó dokumentumok, ereklyék, fotók.
És itt ezen a helyszínen zajlik éppen a  XVIII. Ifjúsági Tábor és 56-os Szabadegyetem.
Erről beszélt telefonon Nahimi Péter a Pongrátz Gergely Alapítvány kurátora. Azt is elárulta nekünk, hogy Pleskonics Andrást, Dr. Rock is jelenlétével emelte a rendezvény fényét és rádiószakmai színvonalát, hiszen beavatta a rádiós szakma rejtelmeibe a táborozó fiatalokat.

Hogyan lehet tudomást szerezni erről a táborról? Hiszen ennek az interjúnak az is lenne a célja, hogy toborozzunk. Hányan kapcsolódhatnak be ebbe a táborba? Van maximális létszám? Hogyan kell ezt elképzelni?

Eddig inkább valamivel alatta voltunk annak a létszámnak, amelyet maximálisan fogadni tudunk. Ez valahol az 50 fő körül van. Ez az első év, amikor teljesen megtelt a tábor. Vannak további bővülési lehetőségeink, tehát ha 60-an jelentkeztek volna, akkor tudtuk volna őket fogadni kibővített formában, de ha 120-an jelentkeztek volna, akkor azt már nem.
Éppen emiatt az idei év tavaszán indítottunk egy kampányt a különböző magyarországi és nem magyarországi magyar középiskolák felé, hogy felmérjük az igényeket. Az látszik, hogy továbbra is a személyes kapcsolatok az igazán meghatározóak. Az a tapasztalatunk, hogy ha valahol van egy olyan tanár vagy iskolaigazgató, aki elhivatott ebben az ügyben és 1956 egy fontos pont akár az anyaországi, akár a határon túli magyarok vonatkozásában, akkor azzal az iskolával előbb-utóbb kialakul szorosabb partneri kapcsolat és onnan évről évre jönnek hozzánk a diákok. Tehát ha netán a hallgatók közül valaki ismer egy olyan tanárt, akivel érdemes lenne felvenni a kapcsolatot akkor azt megköszönném ha segítene. Talán ez a legbiztosabb útja annak, hogy jövőre onnan is jöhessenek diákok ide.

Mi volt a fő vonulata és mi volt az a téma, amely köré az idei tábor szerveződött?

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: