A tegnapi napon jelent meg hanganyaggal egybekötött írásunk a sokkoló és sajnálatos módon igen nagy számban előforduló vízi balesetekkel kapcsolatosan. Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője mondta el gondolatait. Amikor a folyóvizekről esett szó, ami ilyenkor a Balaton mögött némileg háttérbe szorul, megemlítette Kipper Györgyöt (képünkön), aki, ha túlzás is lenne állítani, hogy egy személyben, de elhivatottan, nagy odaadással képviseli a szegedi folyami sportéletet. Kapcsolódó interjúnkban megtudhatjuk, vajon milyen tiltások, vagy éppen milyen szabályozások vonatkoznak ránk a folyóvizeken, jelen esetben a Tiszán. Könnyítik vagy éppen nehezítik a szabadidő vizeken való eltöltését?

Kipper György

Kipper György évek óta tart vitorlás, kisgéphajó és jetski vezető képzéseket Szegeden. Azt gondolnánk, ezek sikeres teljesítéséhez szükséges némi vizes ismeret, úszástudás pedig egyszerűen elengedhetetlen, hiszen a víz is veszélyes üzemnek számít. A veszélyes üzem olyan tevékenység folytatása, amely az esetleges károkozás szempontjából fokozott veszéllyel jár. A fokozott veszéllyel járó tevékenység folytatója az okozott kárért vétkességre való tekintet nélkül felel, csak akkor mentesül a felelősség alól, ha a károkozás igazolhatóan elháríthatatlan külső okra vezethető vissza. A víz, és a vizi közlekedés mindenképpen ilyen, teszem hozzá gyorsan, a gépjárművezetés is veszélyes üzemi tevékenységnek számít.

Márpedig a nyár, akár kellemes, akár rendkívül nagy melegről beszélünk, menthetetlenül csalogat minket a vízpartokra, és aztán onnan egyenesen a vízbe. Nehéz is megállni, valljuk be őszintén. De milyen szabályokkal, milyen irányú szabályozással érhetjük el azt, hogy a vízi balesetek számát a minimálisra szorítsuk vissza? Hogyan lehet elérni, hogy egy felelősségteljes, vagy teljesebb generáció érjen be a szemünk láttára, akik nem bátortalanul, de tudatosan közelítik meg a vizet, és így végzik benne a már fent említett szabadidős tevékenységeiket?

Korábban Bagyó Sándor mondta el erről a véleményét a témában, most hallgassák meg a Kipper Györggyel készített interjúnkat. Bagyó Sándor egyébként ebben az ominózus interjúban elmondta, hogy Kipper beadvánnyal is fordult a város vezetéséhez. Hogy milyen beadványról is van szó, erről is beszélt mai vendégünk. A riporter Kocsis Vilmos.

Fotók: Kipper György Facebook