Július 31-én egy kisebb mongol küldöttség, egy régészprofesszor, valamint egy filmrendező járt Szegeden, valamint az ópusztaszeri nemzeti történeti emlékparkban. Az apropó egy dokumentumfilm, amely a Nyugati hunok nyomában címet viseli majd, egyelőre munkacímről van szó. A készülő műről, valamint a megyei látogatás okairól beszélt Obrusánszky Borbála történész, néprajzkutató, akinek fő kutatási területe a mongol, hun, Belső-Ázsia korai története, a sztyeppei lovasnomád társadalom felépítése, történelme, kultúrtöténete.

A Belső-Mongol Televíziónak a filmrendezője Csagdarszüren úr ellátogatott hozzánk, hogy dokumentumfilmet készítsen az európai hunokról. Mivel én állítottam össze a programot és tájékoztattam őt, hogy Szegeden feltételezik Attilának a nyári palotáját, hogy ott volt jó néhány száz évvel korábban. Ezért látogattak Szegedre, hogy ott megnézzék a hely és leletanyagot. Ő már évek óta veszi fel az anyagokat Kínában, Mongóliában, Oroszországban. Néhány évvel ezelőtt járt már Székelyföldön illetve a Csángóknál és most eljutott Magyarországra is. Annyi szerencsém van, hogy van két kiváló kollégánk, közös ismerősünk a Belső Mongóliai Egyetem professzora, illetve egy régész. Ők segítettek előkészíteni a terepet olyan szempontból, hogy megosztották a rendezővel a magyarországi tapasztalataikat. A rendező tudta, hogy ez egy nagyon fontos hely ahová jön. A hunokat itt kell keresni nem más országokban. Pontosan a konkrétumokban nekem és természetesen a szegedi ismerősöknek, kollégáknak kellett segíteni.

A magyarokkal mennyire hozzák összefüggésbe? Van egy tudományos tézis és van a néphiedelem. Ez mennyiben fedi egymást és itt mennyire esett erről szó?

A keletiek teljesen máshogy gondolkoznak, mint itt néhány akadémikus. Ők ezt teljesen bizonyítottnak vélik, hogy a magyarok a hunok utódai. Ők a magyar krónikák adatait elfogadják és ez alapján nem csak hiedelemnek tartják ezt, hanem egyrészt régészetileg is találtak ehhez fogódzkodót, továbbá néprajzilag és nyelvészetileg is.

Mik a régészeti, néprajzi, nyelvészeti felfedezések, bizonyítékok?

A professzor úr 600 új szót talált a kínai krónikákban. Ez azért nagy szám. Ebből körülbelül az egytizedét…

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: