A napokban munkatársaink az egyik szegedi fürdőnél, és más, általában kivilágított épületeknél is nagyszámú bogárrajzásra lettek figyelmesek. Ezek a bogarak nem egyszer a földből is előjöttek, igaz, csupán annyi kellemetlenséget okoztak, hogy a cipőbe is be tudtak mászni? Kíváncsiak voltunk, milyen bogarak ezek, és ha félni nem is kell tőlük, de érdemes-e valami óvintézkedést tennünk ellenük. Hova repülnek? Mennyire jellemzőek a lakásokban? Ezekre adott választ nekünk Szél Győző, a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusa. A riporter Boros Tamás.

Nagyon érdekes ez, hogy bizonyos rovarok és azon belül a bogarak is nagy számban felkerekednek és repülnek. Leginkább a meleg nyári estéken vagy tavasz végi estéken zajlik ilyen esetleg vihar előtti időszakban, ha olyan fényforrás van, ami számukra vonzó hatást fejt ki, mert ugye ezek egyre gyakoribbak, hiszen ultraibolya komponenst tartalmaznak. A reflektorok is ilyenek, például vagy különösen akkor, amikor valami nagy fehér kivilágított felület van akkor nagy számban csapódnak le bizonyos bogarak. A mellékelt kép alapján ez egy futó bogár.
Annyit érdemes tudni, hogy nálunk összesen 6300 bogár van. Sokszor persze a nagyközönség nem tudja, hogy mi a különbség bogár és rovar között. A rovar az egy nagyobb merítés, nagyobb kategória, míg a bogár az kisebb, de bogár is nagyon sok van. Minden ötödik élőlény bogár és körülbelül 400.000-re tehető a számuk a Földön. Magyarországon ugye ez a 6300 van és ezen belül a futó bogár egy elég nagy csoport. Nálunk 500 felett van a fajok száma. Itt a mellékelt fotón egy nagy selymes futó, régen nagy selymes futrinkának hívták. Ez egy olyan 12-13 akár 16-17 mm-es bogár. Mikroszkóp alatt látszik, hogy  szárnyszedőjét sűrű finom bársonyos szőrzet borítja. Ez a selymes futó elnevezés is onnan ered, hogy ezáltal olyan selymes kinézete van. A lábai pirosas barnák.
Nagyon hasznos bogár. Rengeteg levéltetvet, hernyót elpusztít, de szántóföldeken, kukoricában, burgonyában néha nagyon el tud szaporodni…

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: