Július 22-én a domaszéki falunapokon járt a Panda Rádió – Civil Hang Stúdió stábja. A falunapokon mindig fontos szerepet játszik, mások mellett a polgármester is, most sem hagyhattuk ki, és nem is akartuk elmulasztani megszólaltatását. Kispéter Géza polgármesterrel Boros Tamás beszélgetett a helyszínen.

Igazi falunapi hangulat van. Ha pár perccel korábban kapcsoltunk volna be, akkor akár itt még a lovakat és a rezesbandát is hallhattuk volna párhuzamosan.

Így van. Egy emlékezetes élmény volt ez azoknak, akik megnézték és ide jöttek a sátorhoz a főzőversenyt is köszönteni.

A falunapon túl az is a különlegessége a mai napnak, hogy egy kerek 65 éves évfordulót ünnepel a község, amelyik egy közgyűlési határozat okán majd nagyközség lesz.

A Szeged környéki települések 52′ környékén nyerték el az önálló települési rangjukat. Így alakult ki ez a 65 éves jubileumi falunapunk. Ezt még kiegészíti a kisvasút 90 éves indulásának az évfordulója.

Vannak e olyan speciális programok, amelyek kifejezetten az évfordulóhoz vagy ahogy ön mondta az évfordulókhoz kapcsolódnak?

Igen. Ilyen speciális program az iskola épületében lévő kiállítások, amelyben a 65 éves településnek az eseményeit, valamint a kisvasútnak az életéről és történetéről tekinthetünk meg kiállításokat.

Általában a tanyavilágnál mindig az a kérdés, hogy egy településnek milyen a fejlődési útja, hogy egy kihalt, elhalt tanyasi település lesz e vagy szerencsére más lesz a sorsa és egyfajta központi helyet foglal el. Domaszék mellett van Mórahalom elég közel, de most már kijelenthetjük, hogy Domaszék is egyre aktívabb, lakott és népszerű település.

Az 1952-es átalakulás a politikai rendszernek is a hatása volt, amikor Szeged alsó és felsőtanyai településeknek elgondolták, hogy egy központi falusias lakókörnyezetet alakítsanak ki. Ezen elgondolás szerint a tanyáknak a leépítése volt a tendencia, hiszen ha visszaemlékszünk a szocialista és a kommunista rendszerben a földtulajdon a szövetkezeti tulajdonként volt elképzelve és a magángazdálkodásnak a háttérbe szorítása zajlott. Így kerültek kijelölésre a…

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: